Китайските банди „Змиеглав“ са отговорни за трафика на мъртвите мигранти в камиона ковчег

https://www.24chasa.bg/novini/article/7729047 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Китайски банди, познати с името „Змиеглав“, са отговорни за трафика на 39-мата мъртви мигранти, открити в камиона с българска регистрация в Есекс, съобщава в. "Сън".

Бандите се намират в източната провинция Фудзиен и склоняват милиони мигранти към робски труд и проституция.

Печалбите им скачат през последните години, подклаждани от желанието на все повече отчаяни хора да избягат от бедността в селскостопанските райони на Китай. Членовете на бандите обещават на селяните добре платена работа и „безопасно“ транспортиране до Великобритания.

Хиляди от тях обаче стават секс роби или работят в подземни фабрики за канабис.

Междувременно трафикантите задължават роднините на жертвите си да плащат разходите за престоя им в чужбина. Самите роднини не знаят, че близките им са жертви на групи за трафик на хора.

Един от заподозрените трафиканти е свързан с регистрираната в България компания, на която принадлежи камионът ковчег.

Полицията разследва дали е имало и други замесени групи за трафик на хора от Централна Азия и Европа, които да са подпомогнали процеса по транспортиране на мигрантите.

Към момента става ясно, че „Змиеглав“ използва крадени паспорти и фалшиви визи за трафика на хора.

Жена на име Дзин Пин Чен, наричана Кръстницата на „Змиеглав“, е свързана с английска група за трафик на хора, виновна за смъртта на 58 китайски граждани през 2000 г. в град Доувър .

Дзин умира в американски затвор през 2014 г. Смята се, че тя е отговорна за трафика на над 200 000 мъже и жени към Европа.