НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Осмокласник от Варна се върна с бронз от световното по информатика в Букурещ

Деян Хаджи-Манич има и златна купа от “Математика без граници”, обича да играе футбол

Oсмокласникът от математическата гимназия “Д-р Петър Берон” във Варна Деян Хаджи-Манич спечели бронзов медал на последното издание на мастърс-турнира по информатика в Румъния. Състезанието в Букурещ спокойно може да се смята за неофициално световно първенство. По този начин Деян се нареди сред най-успелите млади български математици в последните години.

Прадядо му е сърбин,

който участвал в

Балканската война

и се оженил за българка.

Генът на любовта към математиката обаче идва по-скоро от родителите му. “Имам прекрасно семейство, което винаги ме подкрепя и уважава решенията ми. Дава ми свободата да губя и затова печеля. Любовта към математиката просто се появява неусетно, случва се. Не мога да кажа точно как и защо - затова е любов. Определено и гените са изиграли някаква роля - родителите ми са икономисти, дядо ми е инженер”, казва Деян.

Осмокласникът вече осмисля философски успехите си в различни състезания. “Да стигнеш до участие в международна олимпиада като част от националния отбор, е голяма радост, но и голяма отговорност. Успехът носи отговорност, очаквания и стремеж към повече труд и постоянство”, казва младият програмист.

Деян печели миналата година първо място на есенния турнир по информатика в Шумен и

става член на националния

ни отбор по информатика

През декември печели националния турнир “Иван Салабашев”. Тази година за него също е изпълнена с успехи. Той става първи на турнира “Европейско кенгуру” за ученици от 7-и и 8-и клас. Деян обаче не губи и страстта си към физиката и заема трето място в националния турнир по физика, който се провежда във Вършец.

Следва първо място на национален шампионат по информатика и бягство в другата му любов - математиката, където също има златен медал от родно първенство. Следва второ място на турнир по информатика в Русе.

Големият успех е на международното състезание “Математика без граници” в Несебър, където става първи и печели Златната купа. Върхът в досегашната кариера на Деян е сребърният медал от европейската олимпиада по информатика в Словения. Бронзовият медал от световния турнир по информатика този месец в Букурещ, за който вече стана дума, е другото му постижение.

Деян обаче е здраво стъпил на земята, не се е главозамаял от успехите си. Той е истински мъдрец за годините си. “Това, че печеля медали, с нищо не ме прави по-различен от съучениците ми, това е моят път. Те имат техен. Хубавото на живота е, че е шарен, с различни пътища”, споделя Деян. Мечтае да се развива в информатиката и математиката. Иска в близките години да продължи да печели призови места от олимпиади и турнири.

Още по-философски звучат размислите на елитния програмист за бъдещето.

“Бъдещето няма да е

интересно, ако можем

да го виждаме,

и затова избягвам да си го представям. Живея в реалния ден и се радвам на всекидневните неща.”

Въпреки сериозните си интелектуални занимания, като всяко момче, Деян има свое хоби. Обича да играе футбол и да гледа мачове в свободното си време. “Четенето на книги също ме привлича. Обичам да ходя на лагери и школи, където намирам много приятели и си изкарвам добре”, обяснява младият информатик.

Деян казва, че дневният му режим е като на всеки ученик. Училище, домашни, компютърни игри, телевизия. “И някъде там намирам време и желание да програмирам и реша някоя и друга задача”, не крие той. А когато става дума за това как оценява себе си, добавя: “Тук е мястото да благодаря на всички мои учители, които са главни “виновници” да се случи всичко това. Без добра подготовка няма как да има добри резултати за мен, медали и трофеи през годините”.

Автор на статията

Цанко Цанев Цанко Цанев


Споделете статията

Четете още