Осмокласник от Варна се върна с бронз от световното по информатика в Букурещ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7730515 www.24chasa.bg
Деян Хаджи-Манич и учителката му по информатика Елена Димитрова, с която бил на световното по информатика в Букурещ. СНИМКА: Личен архив

Деян Хаджи-Манич има и златна купа от “Математика без граници”, обича да играе футбол

Oсмокласникът от математическата гимназия “Д-р Петър Берон” във Варна Деян Хаджи-Манич спечели бронзов медал на последното издание на мастърс-турнира по информатика в Румъния. Състезанието в Букурещ спокойно може да се смята за неофициално световно първенство. По този начин Деян се нареди сред най-успелите млади български математици в последните години.

Прадядо му е сърбин,

който участвал в

Балканската война

и се оженил за българка.

Генът на любовта към математиката обаче идва по-скоро от родителите му. “Имам прекрасно семейство, което винаги ме подкрепя и уважава решенията ми. Дава ми свободата да губя и затова печеля. Любовта към математиката просто се появява неусетно, случва се. Не мога да кажа точно как и защо - затова е любов. Определено и гените са изиграли някаква роля - родителите ми са икономисти, дядо ми е инженер”, казва Деян.

Осмокласникът вече осмисля философски успехите си в различни състезания. “Да стигнеш до участие в международна олимпиада като част от националния отбор, е голяма радост, но и голяма отговорност. Успехът носи отговорност, очаквания и стремеж към повече труд и постоянство”, казва младият програмист.

Деян печели миналата година първо място на есенния турнир по информатика в Шумен и

става член на националния

ни отбор по информатика

През декември печели националния турнир “Иван Салабашев”. Тази година за него също е изпълнена с успехи. Той става първи на турнира “Европейско кенгуру” за ученици от 7-и и 8-и клас. Деян обаче не губи и страстта си към физиката и заема трето място в националния турнир по физика, който се провежда във Вършец.

Следва първо място на национален шампионат по информатика и бягство в другата му любов - математиката, където също има златен медал от родно първенство. Следва второ място на турнир по информатика в Русе.

Големият успех е на международното състезание “Математика без граници” в Несебър, където става първи и печели Златната купа. Върхът в досегашната кариера на Деян е сребърният медал от европейската олимпиада по информатика в Словения. Бронзовият медал от световния турнир по информатика този месец в Букурещ, за който вече стана дума, е другото му постижение.

Деян обаче е здраво стъпил на земята, не се е главозамаял от успехите си. Той е истински мъдрец за годините си. “Това, че печеля медали, с нищо не ме прави по-различен от съучениците ми, това е моят път. Те имат техен. Хубавото на живота е, че е шарен, с различни пътища”, споделя Деян. Мечтае да се развива в информатиката и математиката. Иска в близките години да продължи да печели призови места от олимпиади и турнири.

Още по-философски звучат размислите на елитния програмист за бъдещето.

“Бъдещето няма да е

интересно, ако можем

да го виждаме,

и затова избягвам да си го представям. Живея в реалния ден и се радвам на всекидневните неща.”

Въпреки сериозните си интелектуални занимания, като всяко момче, Деян има свое хоби. Обича да играе футбол и да гледа мачове в свободното си време. “Четенето на книги също ме привлича. Обичам да ходя на лагери и школи, където намирам много приятели и си изкарвам добре”, обяснява младият информатик.

Деян казва, че дневният му режим е като на всеки ученик. Училище, домашни, компютърни игри, телевизия. “И някъде там намирам време и желание да програмирам и реша някоя и друга задача”, не крие той. А когато става дума за това как оценява себе си, добавя: “Тук е мястото да благодаря на всички мои учители, които са главни “виновници” да се случи всичко това. Без добра подготовка няма как да има добри резултати за мен, медали и трофеи през годините”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради