Учител пасе овцете си зад болница в Брюксел, за да има пресни продукти в града

https://www.24chasa.bg/novini/article/7732135 www.24chasa.bg
На овчаря Дейвид често се налага да пасе животните си по риза и вратовръзка, директно след работа в училището. СНИМКА: Авторът

С “Брюкселски селяни” белгийската столица изпробва изцяло нов подход към земеделието

Общината дава без пари земя, струваща 5000 евро за декар

През лятото на 2018 г. Дейвид д'Хонд довежда своите 10 овце на зеленото пасище зад университетската болница “Еразме” в Западен Брюксел. Оттогава гимназиалният учител често разхожда добитъка си между лъскавите сгради на белгийската столица.

Мечтата на градския животновъд Дейвид става възможна благодарение на проекта “Брюкселски селяни” (Boeren Bruxsel Paysans), част от програмата за 2014-2020 г. на Европейския фонд за регионално развитие.

Проектът обучава и подпомага

аматьори, които

се пробват да

станат фермери,

като отглеждат животни, зеленчуци, билки, чайове и ядливи цветя в белгийската столица. Партньорите на проекта съдействат на кандидат-земеделците, като им дават земя за безвъзмездно ползване, осигуряват им необходимата инфраструктура, помагат им с изготвянето на бизнес план и намирането на клиенти за продукцията с възможно най-малко посредници.

Целта е да се увеличи наличието на пресни и висококачествени селскостопански продукти, произведени в Брюксел. За разлика от големите земеделски производители

проектът

“Брюкселски

селяни” създава

микроферми

за изцяло биопродукция с активно участие на гражданите на столицата.

Роден и израснал в Брюксел, Дейвид д'Хонд кръщава своя проект “Овцете на Брюксел”, защото това е едно от нещата, които липсват на белгийската столица. Работейки в гимназия като учител на деца от проблемни квартали, Дейвид решава да представи алтернатива на грубия град.

Управлението за околна среда и енергия в региона на Брюксел предоставя на овчаря две пасища зад болницата в западната част на белгийската столица.

Овцете на Дейвид се хранят основно с трева, което прави месото и вълната им далеч по-ценни, отколкото на промишлено отгледаните животни. Засега обаче учителят овчар не може да се похвали с особен доход, но не се отказва от плановете си след 3-4 години да разшири стадото си до 50 овце.

По време на разходките на овцете из града към стадото често се присъединяват хора, заинтригувани от необичайната гледка. “Отвън може да изглежда странно, несериозно или дори смешно - признава Дейвид. - В града обаче няма животни, това не е провинцията. Така че

нека дадем на

градските хора

достъп до поне

няколко животни

Децата могат да пораснат с допир до поне малко природа, дори и никога да не са били във ферма.”

Дейвид вярва, че прекарването на време с неговите овце може да има терапевтична полза за деца в неравностойно положение или пациенти от психиатричното отделение на съседната болница.

“Не мога да кажа, че моята идея е връщане към природата. С овцете около бизнес сградите на столицата човек по-скоро адаптира природата към своя живот с цел и двете да оцелеят”, казва Дейвид.

Проектът “Брюкселски селяни” носи най-голяма полза за жителите на белгийската столица със своята тестова ферма - т.нар. училище за земеделци.

Вместо да застрои своята площ, определена за жилищни сгради и струваща цяло състояние, един от малкото останали земеделски райони на белгийската столица - община Андерлехт, на 30 минути от центъра на Брюксел, решава да я предостави за градско земеделие.

Това е място, на което хората, които искат да станат фермери, могат да се пробват за 2-3 години, преди да инвестират спестяванията си в подобен бизнес. На кандидат-земеделците се

предоставя

безвъзмездно

малко парче

земя

и цялата необходима инфраструктура - парници, условия за поливане и т.н. В момента на около 2,5 хектара се поместват 5-има фермери, което означава по около 0,5 хектара, или около 5 декара за всеки от тях.

Една средностатистическа ферма в Белгия е с размер около 50 хектара, а за всеки хектар засадена и продадена продукция печели около 100 000 евро. Това е абсолютно невъзможно за микроферми като тези. Те обаче представляват нов тип градско земеделие, при което на много малка площ интензивно се отглеждат между 50 и 100 различни видове растения, а

реколтата се

продава директно

без посредници

на жителите в квартала, за да може фермерът да получи максимална печалба.

Методологията се изразява в интензивен ръчен труд, разчитащ на широка мрежа от доброволци, които помагат с прибирането на реколтата. Почвата се поддържа плодородна чрез добавяне на органична материя. Липсата на механизация изисква минимални първоначални инвестиции.

Фермерите аматьори обикновено са жени, 30- 40-годишни, със стабилна, но вече нежелана професионална реализация. Една от тях е бившата готвачка Валери Понло. Тя отглежда зеленчуци, ароматни билки и ядливи цветя и се хвали, че на площ, по-малка от 10 декара, има над 25 различни видове зеленчуци.

“Работя със зеленчуци, които не са много популярни. Такъв е бодливият личи домат, който комбинира вкусовете на двата плода в сладко-кисела комбинация. Може да се добавя както в солени, така и в сладки ястия и много върви с различни видове патладжан”, казва бившата готвачка.

“Основно предизвикателство беше да се намери купувач за огромното количество зеленчуци, с които разполагах. Най-вече за карфиола. Проблем беше и преумората, защото знам, че всичко зависи от мен и не мога да си позволя да се излежавам, когато фермата ме чака”, разказва Валери.

Със съдействието на създателите на проекта младата жена намира клиенти, а тъй като зеленчуците отнемат почти цялото ѝ време, е благодарна и на помощите за безработица, които получава.

Градината на Валери е в съседство с тази на Каролин Льоконт. Като бивша флористка тя започва да изучава ядливите цветя и се разочарова от начина, по който масово те се отглеждат, и химикалите, с които ги третират. Затова Каролин решава да отглежда билки и цветя, които са чисти и безопасни за консумация.

“Ако не беше помощта от Европейския регионален фонд, никога нямаше да имам възможност да тествам продукцията си. Почти невъзможно е да се намери земя в Брюксел”, разказва прохождащата фермерка, докато ни подава да

дегустираме

цвят и листа

от латинка

Работата ѝ е тежка, но бившата цветарка не се отказва.

“Обикновено ставам около 8 часа, защото цветята трябва да се берат, докато е хладно сутрин и преди да е дошла жегата около обяд. Работя 6 дни седмично до 18 ч вечерта и съм благодарна за тази възможност”, казва Каролин.

ЕС цели финансираните от него проекти да се повторят и в други страни от общността.

Градското

земеделие е

много подходящо

за страните

от Източна и

Централна Европа

То ще подпомогне родното им производство за сметка на вносната продукция. Инвестицията би била десетки пъти по-ниска, отколкото в Брюксел. Един хектар (около 10 декара) земя в Белгия се продава за 50 000 евро. Същата площ във Франция се търгува за 5000 евро, а по данни на създателите на проекта в страни като България и Румъния - за 1500 евро, т.е. за около 150 евро за декар.

“Ние тестваме земеделието на бъдещето и превръщаме града в лаборатория за нови форми на селско стопанство, като обмисляме как да използваме всеки квадратен метър земя”, казват партньорите на проекта.

Финансирана с почти 3 млн. евро, програмата стартира в края на 2015 г. и ще продължи до 2021 г. Досега 12 фермери са имали възможност да тестват своите проекти, а кандидатури продължават да се приемат.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена