Чешкият бизнесмен Петр Келнер купува Би Ти Ви и компанията майка СМЕ за 2,1 милиарда долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/7732475 www.24chasa.bg
Петр Келнер

СМЕ ще бъде придобита от фонда PPF за близо 2,1 милиарда долара, съобщиха официално от компанията на сайта си късно вечерта на 27 октомври.

Фондът е собственост на чешкия бизнесмен Петр Келнер, който купува Би Ти Ви и още 4 телевизии в Румъния, Словения, Чехия и Словакия - всичките собственост на американската компания "Сентръл Юропиън медия ентърпрайзис" (СМЕ).

СМЕ е подписала окончателно споразумение за сделката с дъщерната компания на PPF Group - N.V. Според условията на споразумението акционерите в СМЕ ще получат по 4,58 долара на акция. Сумата е с 32% повече от цената за акция на 25 март 2019 г., когато компанията обявява, че започва процес за търсене на стратегически алтернативи за развитието си.

Новият собственик вероятно ще запази тв дейността на местните компании, които придобива. Поне така се разбира от общо изявление на главните изпълнителни директори на СМЕ Майкъл дел Нин и Кристоф Майнуш, които казват: "През последните 6 години, докато трансформирахме бизнеса и постигнахме продължителен и изумителен растеж в приходите, главният ни фокус беше върху създаването на добавена стойност за нашите акционери. Тази транзакция, която е кулминацията на усилията ни, е правилна и добра за тях, като същевременно е и задоволителен завършек на една от най-успешните промени в собствеността на водеща медийна компания в наши дни. Изключително доволни сме, че PPF Group, която оперира успешно в много индустрии, споделя нашето виждане за значението на местното съдържание и неговата способност да привлича голяма аудитория към телевизията."

Споразумението е одобрено от Борда на директорите на СМЕ. Най-големият акционер в дружеството - американската компания AT&T Inc., също е дала съгласието си в полза на сделката.

Придобиването се очаква да бъде завършено в средата на 2020 г. след поредица от регулаторни одобрения. 

За сделката СМЕ е била съветвана от Allen & Company LLC и Bank of America Merrill Lynch като финансови консултанти, докато правен съветник й е била компанията Covington & Burling LLP.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното