Хора от плевенското село Буковлък твърдят, че са продали гласа си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7732615 www.24chasa.bg
Анонимният източник разказва, е продал гласа си за 30 лв. Кадър: Нова телевизия

За схеми и съмнения за купен вот в плевенското село Буковлък сигнализираха местни жители пред Нова телевизия. Самите те твърдят, че са гласували контролирано и са получили пари за това.

Един от тях твърди, че продал гласа си срещу 30 лева. 

„Струват между 30 и 60 лева. Едните спряха в 12:00 часа да изкупуват гласове и другите започнаха да вдигат цените на 60 лева”, разказва анонимният източник.

По думите му вотът с преференции е контролирано насочен към конкретен кандидат. За игра с преференции говори неофициално и друг човек от ромската общност в селото. По думите му тарифата на глас варира между 20 и 50 лева.

„Дават по 20,30, 50 лв. на някои. Дават, плащат си, идва тук някой от Плевен и казва: „На мен ми трябват толкова гласа, моят син ще влезе с преференция”, вади, плаща по 50 лева, има 30 души, отива, праща хората вътре”, разказва друг източник.

Бюлетините били предварително попълнени - отбелязана е партията и предпочитаният кандидат. В изборния ден в селото дойде полиция заради сигнали, че наведнъж няколко избиратели влизат в стаите за гласуване.