Бизнесът купува газ на борсата от догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7733649 www.24chasa.bg

Бизнесът ще купува газ от борсата. Това предвиждат промени в наредба, които КЕВР публикува за обществено обсъждане.

Регулаторът ще определя цените за регулирания пазар само на газоразпределителните компании и на топлофикациите.

А колко ще струва той, ще зависи само от прогнозните количества газ, които ползват тези дружества, от разходите на “Булгаргаз” за доставка на синьото гориво от внос, от газовото хранилище и от местни източници, плюс добавката “задължения към обществото”.

Общите разходи за “Булгартрансгаз” за двата пазара – регулирания и свободния, се разпределят пропорционално на количествата газ, които се търгуват на двата пазара.

Промените в Закона за енергетиката, както и промените в наредбата по отношение на сроковете, предвиждат покупките на свободния пазар да стартират от началото на следващата година.

Законът предвижда програма за освобождаване на природен газ за свободния пазар, в която поетапно са приложени количества и срокове.

Започва се от 2020 г. с освободени от “Булгартрансгаз” 2220 гигаватчаса през 2020 г., за да се стигне до 2024 г. с 11 099 гигаватчаса.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мотивът на Викторио Александров да убие половинката си Дарина Министерска и бебето им Никол се крие в чатове във фейсбук. Това твърди подсъдимият за двойното убийство, стана ясно от искане на защитата му. Вчера в Софийския градски съд започна процесът срещу бившия сотаджия за разстрела на приятелката му и едногодишната им дъщеричка

Български бизнесмен финансира австрийски евродепутат да си купи втори мандат и се жали пред медии, че не си получава парите обратно. Скандалът гръмна в Австрия, след като местният „Дер Щандарт“ публикува твърденията на сънародника ни, че евродепутатката Барбара Капел му дължи 55 бона. Името на българина не се разкрива

Въздухът в София е реално опасен за човешкото здраве. Тази позиция публикува Европейската агенция по околна среда към Европейската комисия. Според нея въздухът в София е с най-високо замърсяване и е реално опасен за човешкото здраве. По данни на агенцията пикът на смога е бил в неделя срещу понеделник, но и в момента има опасни частици във въздуха.