Първи секретар в посолството на Русия в България шпионирал у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/7733828 www.24chasa.bg
Сотир Цацаров СНИМКА: Архив

Главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил на 25 октомври външния министър Екатерина Захариева за разследване на прокуратурата по сигнал на ДАНС за шпионска дейност в България от страна на руски гражданин, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Спецпрокуратурата е потвърдила изцяло фактите в сигнала на ДАНС. Установено е било, че месец септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО.

Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Установено е било, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас - първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

От прокуратурата обясняват, че съобразно чл. 31 т.1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, "дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава". По тази причина, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем, наказателното производство срещу руския гражданин е спряно, защото е с имунитет, уточняват от държавното обвинение.