Разследват първи секретар на руското посолство за шпионаж у нас, той напуска страната (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7734337 www.24chasa.bg
Главният прокурор Сотир Цацаров

Дипломатът се срещал с българи, единият от които високопоставен служител, за да научи държавни тайни

Първи секретар на руското посолство у нас близо година е шпионирал в България, съобщиха от прокуратурата в понеделник.

Разследването се води от специализираната прокуратура, която е образувала досъдебно производство за престъпление срещу републиката. То започнало след сигнал от ДАНС.

Прокурорите и агентите на спецслужбата установили, че от септември миналата година дипломатът събирал информация, представляваща държавна тайна.

Той провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани. Единият от тях дори бил ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО.

Целта на срещите била дипломатът да придобие информация, която е държавна тайна. Той дори предлагал материални облаги на къртиците.

Делото е спряно, защото руският гражданин се ползва с имунитет. По тази причина въпреки данните за извършено престъпление не може да му бъде повдигнато обвинение.

От прокуратурата уточниха, че съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения “дипломатическият агент има имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава”.

В петък, 25 октомври, главният прокурор Сотир Цацаров официално е уведомил министърката на външните работи Екатерина Захариева за разследването.

От Външно съобщиха в понеделник, че знаят за случая. Заради разследването на спецпрокуратурата на разговор в МВнР бил извикан руският посланик.

“Срещата премина в конструктивна атмосфера. От българска страна бе отправено искане руските институции да отзоват своя служител до края на деня днес (понеделник - б.р). По информация на Външно дипломатът вече бил напуснал страната.

От прокуратурата отказаха повече подробности, както и да уточнят дали на българските граждани, замесени в шпионския скандал, ще бъдат повдигнати обвинения. Те не съобщиха и името на дипломата.

Коментар по случая отказаха за “24 часа” и от посолството на Руската федерация.

От интернет страницата му става ясно, че 9 души се водят на длъжността първи секретар. Единият от тях е по административните въпроси.

Разкритието за руския дипломат шпионин идва само десетина дни след като приключи посещението на главния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев и шефа на ДАНС Димитър Георгиев в САЩ. Там основна тема на разговорите беше националната сигурност.

Това не е първият шпионски скандал с руско участие, който избухва у нас.

През септември председателят на сдружение “Русофили” Николай Малинов бе обвинен, че е изпълнявал задачи срещу заплащане, поставяни му от “Двуглав орел”. Зад организацията стои руският олигарх Константин Малофеев.