БДЖ купуват 40 вагона с интернет и климатик

https://www.24chasa.bg/novini/article/7734404 www.24chasa.bg
Типът вагони, които търси БДЖ

Подготвя се поръчката и за 10 нови локомотива

 

40 нови вагона за близо 77 млн. лв. купува “БДЖ Пътнически превози”, стана ясно от обявена поръчка. До дни се очаква компанията да пусне такава за 10 нови локомотива, които да развиват скорост от 160 км в час.

БДЖ ще вземат и още 30 вагона от немската “Дойче бан”, които до средата на годината са били в експлоатация, както и 6 локомотива под наем заедно с машинистите, съобщиха за “24 часа” от компанията.

От вече обявената поръчка за 40 вагона 14 са второкласни, 8 са за лица с увреждания, 10 са първокласни. Ще се купуват и 8 бистра.

Процедурата е договаряне с предварителни покани. В първата фаза участниците подават документи, а след класирането им започва вторият етап - тези, които са преминали първия, ще получат покана за подаване на оферта.

Поръчваните вагони трябва да са безкупейни, с маси, да имат електрически контакт с достъп до всяко седящо място и система за безжичен интернет. Изисква се те да имат и климатична инсталация.

Всеки вагон трябва да бъде оборудван и със система за видеонаблюдение в салоните с възможност за запис на криптираната информация и запазването ѝ в рамките на месец.

На дисплей в салоните възложителят иска да се показва в реално време информация за пътниците - часове за пристигане в следваща и крайна гара, скорост на движение, връзка с други влакове, температура, дата, час, както и рекламни материали на български и английски.

Срокът за изработването им е 24 мeсеца, като производството им е разделено на 4 етапа по 10 вагона. Първият приключва след 365 дни.

Предвидената неустойка за забава е 0,2% на ден.

Гаранционният срок е минимум 60 месеца след подписване на приемателно-предавателен протокол.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Опита да направи образованието ни игра и забавление, става най-младият професор Иво АНГЕЛОВ На 87-годишна възраст в неделя издъхна бележитият ни математик, политик и дипломат Благовест Сендов. За мнозина той беше познат като председател на Народното събрание в смутните времена от 1995 до 1997 г., но най-големите му успехи идват в научната сфера

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции