ГЕРБ с най-много съветници в 23 от областните градове, ДПС - в 2, и 2 - за местни коалиции в Пазарджик и Ямбол

https://www.24chasa.bg/novini/article/7734434 www.24chasa.bg
ГЕРБ с най-много съветници в 23 от областните градове, ДПС - в 2, и 2 - за местни коалиции в Пазарджик и Ямбол

Там, където кметовете са избрани на първи тур, се приближават до мнозинството в общинския съвет

Значително фрагментирани се очертават съставите на общинските съвети в областните центрове на България.

Три са най-важните изводи от изборите за местна власт в неделя според резултатите за избраните общински съветници.

Първият - ГЕРБ е водеща политическа сила в 23 от областните градове, ДПС е първа сила в Кърджали и Търговище, БСП не е водеща за съставите на общински съвети в нито един от областните центрове. Дори в Русе, където кандидатът на БСП води пред този на ГЕРБ за кметския пост, първа политическа сила в общинския съвет е ГЕРБ.

Вторият извод - там, където кметовете бяха избрани още на първия тур, те ще имат и значително по-голям брой общински съветници. Такъв е случаят във Враца - ГЕРБ има 40,74%, а БСП едва 11,85 на сто от съветниците. В Монтана местната коалиция, подкрепена от ГЕРБ, води с 57,36 на сто, което ѝ гарантира и мнозинство в общинския съвет.

В Габрово ГЕРБ също е близо до мнозинството с 49,22% от съветниците, както и в Кюстендил (43,82%), Стара Загора (38,6%), Велико Търново (39,95%).

След първия тур и кметът на Кърджали Хасан Азис в своя четвърти мандат

ще има

подкрепата на

близо 55%

от състава на общинския съвет на града.

В Търговище кметът ще бъде определен на балотаж, но независимо дали ще спечели Дарин Димитров от ГЕРБ, или Хамди Илиязов от ДПС, победителят ще работи със съветници от ДПС (39%), ГЕРБ (35,5%) и БСП (13,2 на сто).

Два други областни града също се откроиха след първия тур - това са Пазарджик и Ямбол. Там на водещи позиции преди балотажа са личности, подкрепени от местни коалиции. В Пазарджик Тодор Попов (зад когото е коалиция “Новото време”), ако спечели другата неделя, ще има над 30% от общинските съветници срещу 19,7 на сто за хората на ГЕРБ.

В Ямбол Валентин Ревански (“Пряка демокрация”), който води преди балотажа срещу кандидата от БСП Катя Георгиева, ако победи, ще има 30,4 на сто от съветниците. За самия Ревански обаче са гласували доста повече от избирателите - той води с 40,18%. Същата тенденция се наблюдава и в Пазарджик - за кандидат-кмета Тодор Попов са дали глас доста повече от гражданите - той има 44,72% срещу малко над 30 на сто за съветници.

Така в крайна сметка с категорично мнозинство в общинския съвет засега ще разполагат кметовете в два или три от областните центрове, а всички останали нови кметове в големите градове ще

трябва да се

съобразяват с

пъстро

мнозинство

или с гъвкави

тематични

коалиции

И това е третият извод след първия тур на местните избори в България.

В почти всички общински съвети има пъстро ветрило от национално представените политически сили, както и местни коалиции от типа “Нашият град”, “Кауза Пловдив”, “Ние, гражданите” и други подобни.

Така например преди 4 години в общинския съвет на Стара Загора влязоха 11 политически партии и коалиции, сега те са 12. Отново ГЕРБ е водеща политическа сила, макар че губи 6 от досегашните си места - 21 срещу 27 преди 4 години. Затова пък БСП вдига резултата си с 1 място и взема 7 места.

Останалите в 51-местния общински съвет са: Земеделски народен съюз - 7 места, БСДП - 3 места, “Демократична България” - 3 места, ДПС - 2 места, ВМРО - 2 места, “Алтернатива на гражданите” - 2 места, а “Воля”, “Възраждане”, “Ние, гражданите” и “Нашият град” ще бъдат с по едно място. Зад борда на местния парламент сега са “Атака”, НФСБ и АБВ.

Много показателен пример за това колко ще са раздробени политически новите общински съвети е и ситуацията в Благоевград. За първи път ДПС успява да вкара общински съветници в местния парламент на града. С почти изравнени проценти на първите места са ГЕРБ, БСП и коалиция ЕНП-СДС, спечелили от 11 до 12,25%. Следват ЗС “Ал. Стамболийски” с 8,99% и Партия на зелените със 7,62%. ДПС е на шесто място с 5,85%, или близо 2000 гласа, което дава възможност за 2-3 места в общинския съвет.

Точно толкова гласа получи ДПС и на евроизборите през май тази година и направи пробив в областния център.

И в Пловдив

най-многочислена

ще е групата на

ГЕРБ

- с 30,60% в новия общински съвет. За листата са гласували 29 531, докато Здравко Димитров е получил почти 10 хиляди гласа повече.

Втора ще е групата на БСП с 12,66%, а трета - на НФСБ и ВМРО с 10,12%. Хората на Дани Каназирева (“Съюз за Пловдив”) са четвърти с 9,38%. На пето място е “Кауза Пловдив” на Георги Титюков с 8,98%, а на шесто - ЗС “Ал. Стамболийски” с 8,78%. “Демократична България” е получила 6,82%.

Шарена се

очаква да бъде

картината и в

общинския съвет

на Варна

ГЕРБ запазва мнозинството си в съвета. Общо 11 формации се очертава да вкарат общински съветници в новия местен парламент - ГЕРБ, БСП, Земеделски съюз “Ал. Стамболийски”, “Възраждане”, “Воля”, ВМРО-БНД, ДПС, СДС, “Демократична България - Обединение”, МК “Свобода”, местна коалиция “Земеделски народен съюз”.

Разпределението в общинския съвет в морската столица отново дава водещо място на ГЕРБ - 32,17%. БСП е втора с 14,01%. (24часа)

Намери своя кмет