Мая няма как да е кмет, да се откаже от балотаж и на Борис ще му е леко (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7734501 www.24chasa.bg
БОРИС БОНЕВ

Кънев с екстравагантна идея към своя човек Игнатов и конкурента му Манолова

Бившият лидер на ДСБ призова съидейници да не гласуват за независимата кандидатка, подкрепяна от БСП

Бонев от “Спаси София” призова в понеделник да се гласува по съвест

Третият - архитектът Игнатов, нямало да ходи да урните

Манолова запази мълчание за офертата на евродепутата

Провокация или революционен ход за спечелване на София от четвъртия в класирането на първия тур?

Подобни размисли предизвика пост във фейсбук на евродепутата Радан Кънев.

Бившият лидер на ДСБ поиска Мая Манолова и Борислав Игнатов да се откажат от балотажа в София и на втори тур срещу Йорданка Фандъкова да застане Борис Бонев.

На втори тур в столицата отиват Фандъкова и Манолова. Разликата между тях е почти 9 процента - при 47,99% обработени протоколи от секционните избирателни комисии (СИК) към 15,40 ч в понеделник досегашният кмет от ГЕРБ взема 36,48% срещу 27,54% за бившия омбудсман.

В обяснението на екстравагантния си ход Кънев първо призова своите

фенове и

избирателите

на ДСБ да не

гласуват за

Манолова,

тъй като промяната в управлението на Столична община не можела да дойде с БСП. И името на новия кмет нямало как да е Мая Манолова.

Във втори пост революционерът юрист даде съвет как 31-годишният Борис Бонев, който стана четвърти с 11,2 %, може да се превърне в новия кмет: чл. 246, ал. 8 от Изборния кодекс (пардон - чл. 452, ал. 8 от новия ИК, малко наизуст писах) дава възможност и г-жа Манолова, и г-н Игнатов да се откажат от участие в балотажа.

Радан Кънев

обявява за

“безспорния

победител от

първия тур

г-н Бонев”

По този начин обаче накърнява самочувствието на третия - кандидата на “Демократична България” Борислав Игнатов, който получи 12,4%. Вероятно заради това архитектът, първо, сподели, че няма да отиде да гласува следващата неделя, но после не вдигна телефона си, за да коментира дали би приел идеята на Кънев.

Обяснението на евродепутата е, че с подобен жест - като и Манолова, и Игнатов се откажат, всички ще покажем, че наистина сме готови на жертви в името на промяната, че тя не е просто дума, платформа за партийно позициониране - коментира евродепутатът. - Манолова няма как да вземе София, защото на първи тур просто консолидирала червения електорат и взе гласове колкото Татяна Дончева или Георги Кадиев. Но тя все още има шанс да не бъде забравена като поредния червен кандидат, изгубил София. Може да докаже, че нейната кауза наистина е по-доброто управление на града. И за тази кауза е готова на жертви.

Политолог, който подкрепя

Мая Манолова,

коментира, че

жертвата ще

бъде главно тя,

но не и Игнатов

От щаба на самата кандидатка не коментираха офертата на Кънев, но неофициално попитаха защо той не поиска тази жертва от Фандъкова.

Самият Кънев признава, че постът му е предизвикал противоречиви реакции в мрежата. Едни одобряват, други се шегуват, трети са ядосани.

Рано сутринта в понеделник Борис Бонев призова “Демократична България” да не търси врагове там, където ги няма, което очевидно показа, че има проблем в комуникацията. Лицето на “Спаси София” напомни, че гневната група млади столичани се е създала преди 10 г., защото “от удобството на студиата и интернет избори не се печелят”. Той коментира спекулациите, че се е кандидатирал за кмет, за да отнеме гласове от кандидата на ДБ Игнатов и на втория тур да прелее гласове на Манолова, подкрепена от БСП. По време на кампанията дори бе лансирана вероятна договорка между нея и “Спаси София” Бонев да стане зам.-кмет в екипа ѝ. В понеделник обаче Бонев посъветва симпатизантите си да гласуват по съвест.

“Нямам намерение да коментирам вътрепартийни интриги. Не функционира така демокрацията”, каза Бонев за предложението на Кънев пред “24 часа”. И добави, че би участвал на балотаж, но намира предложението за несериозно.

Известно е, че почитателят от малък на релсовия транспорт в София е получил преди изборите покана от “Демократична България” да е техният кандидат, но той е отказал политическо обвързване. Офертата е станала още по-актуална след скандала с особените снимки на приятелката на арх. Игнатов, когато той настоял да се оттегли. Христо Иванов го убедил да остане.

“Cпacи Coфия” уcпя прeз aнтипaртийнoтo пocлaниe дa привлeче хoрa, кoитo инaчe нe глacувaт. Вaжнo е тoзи рeзултaт дa ce прeвърнe в трaйнa пoлитичecкa връзкa. Никoгa нe cмe рaзглeждaли “Cпacи Coфия” кaтo oпoнeнти”, коментира Христо Иванов и покани Бонев и Гергин Борисов да работят заедно в СОС.

“Демократична България” обяви, че

няма да

подкрепи на

балотажа нито

Фандъкова,

нито Манолова

По-рано през деня пък СДС ги призов да подкрепят Фандъкова - другото означавало подкрепа на БСП (БКП)! “Можем ли дори и да си помислим, че след 30 г. борба за демокрация с червената партия ще я върнем на бял кон в синя София?!”, казаха от СДС.

Градски активист е четвъртият

Борис Бонев е градски активист, сред основателите на “Спаси метрото” и “Спаси София”. С екипа на организацията се явиха с програма с 500 решения за проблемите на столицата.

Роден е в София. Завършва бизнес администрация в СУ и магистратури по управление и иновации в Сорбоната. Професионалният му опит започва със стаж в Министерството на икономиката. 5 г. работи в Париж в големи компании, отговаря за развитието на ключови клиенти и пазари.

След връщането си в София повече от 3 г. е в екипа на най-големия наш производител и дистрибутор на биопродукти с ресор международната търговия и развитието на пазарите в Европа и Близкия изток.

Той се появява преди 8 г. като част от групата “Спаси метрото”, която при обсъжданията за третата метролиния се бореше за връщане на класическото подземно трасе вместо леко метро или скоростен трамвай. През 2015 г. организацията прерастна в “Спаси София”. А кметът Фандъкова се вслушва в идеите на групата и нейни представители участват в експертни съвети и работни групи на общината. Съидейниците на Бонев работят и по проекти, финансирани от общината - напр. по програма “Европа” е проектът им за облагородяването на монумента “Камбаните”. Работят с “Метрополитен” и ЦГМ по аудио-визуалната концепция за градския транспорт. Една от големите им каузи бе въвеждането на нощен транспорт, което стана факт.

Те следят всеки нов обект в София и критикуват почти всеки ремонт в последните години. По техен сигнал прокуратурата започна проверка на ремонта на “Граф Игнатиев”, довела до оставката на зам.-кмета Евгени Крусев и повдигането на обвинение срещу него.

ГЕРБ иска общ дебат между Фандъкова и Манолова за всички медии

Междувременно от предизборния щаб на ГЕРБ - София, заедно с партньорите им от СДС - София, предложиха да се проведе дебат между кандидатите за кмет на столицата и техните екипи, който да бъде на неутрална територия с възможност за излъчване или отразяване от всички медии, които проявяват интерес.

“Дните между обявяването на официалните резултати от първия тур и провеждането на втори тур са много малко. Категорични сме, че нашите съграждани заслужават структуриран дебат с ясен регламент и достатъчно време, за да се чуят предложенията на кандидатите и екипите им по темите, които обществото е показало, че са най-важни за него. Градът ни има нужда от ясни отговори на съществените въпроси и според нас те могат да се чуят точно в един такъв дебат. Дължим на столичани възможността информиран избор”, пишат още от ГЕРБ.

В отговор Мая Манолова заяви, че ще се яви на всеки лидерски дебат с г-жа Фандъкова “очи в очи, а не криейки се зад екипи и съветници”. “Смятам, че го дължим на гражданите, за да направят своя информиран избор. Време е София да има кмет, който да носи лична отговорност, а не изпълнителен директор”, коментира Манолова.

Намери своя кмет