Разследват смъртта на 9-годишно дете в Кардам

https://www.24chasa.bg/novini/article/7735275 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Районната прокуратура в Генерал Тошево разследва смъртта на 9-годишно дете в село Кардам, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

Малолетното момче е починало малко преди полунощ на 27 октомври. Във Военноморската болница във Варна е настанено 11-годишно момиче - сестра на починалото момче. Момичето е било прието в критично състояние в лечебно заведение в Добрич, а по-късно е транспортирано до Варна.

В момента състоянието му се подобрява и е без опасност за живота, посочват от Апелативната прокуратура. По образуваното досъдебно производство са назначени токсикологични експертизи. Изследват се проби, взети при аутопсията на починалото момче, като при нея не са установени видими причини или увреждания на вътрешните органи, довели до смъртта на детето.

В къщата в село Кардам, където е починало момчето, се отглеждат общо шест деца на възраст между 4 и 13 години. Основно грижи за децата са полагали техните баба и дядо - на 53 и 63 години. Възрастните хора вече са разпитани. Извършени са и два огледа на къщата, в която условията не са особено благоприятни за отглеждането на шест деца, допълват от държавното обвинение. Починалото момче и още две от децата в многодетното семейство са ученици в основно училище в Генерал Тошево.

Районната прокуратура е разпоредила проверка на храната, която са консумирали децата и техните възрастни родственици, както и на търговския обект, откъдето са купували хранителни продукти. Ще бъде проверен и столът в основно училище "Христо Смирненски" в Генерал Тошево, в което са учили починалото момче и още две от децата. Проверката на храните в училищния стол е възложена на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич.

По разпореждане на Районната прокуратура регионалната дирекция по социално подпомагане трябва да предостави здравно-социални услуги и наблюдение на останалите деца в семейството.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от 14 500 денара (около 460 лв.) през следващите два месеца. За всички назначени членове на управителни и надзорни съвети няма да получават дивиденти, реши правителството в Скопие. Целта е в бюджета да останат средства за социални разходи

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата

Медицинските работници от ВМА, които са на първа линия в битката с COVID-19 излезнаха с послание до всички като направиха специална снимка, на която изписаха: „Вие сте вкъщи. Ние сме на работа. И ВСИЧКО ЩЕ Е НАРЕД!” Снимка: Facebook /