Глобиха македонец в Кюстендил, излъгал, че живее в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7735333 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Глоба в размер на 1000 лв. е наложил Районният съд в Кюстендил на Горанчо И., който е подал неверни данни в декларация, за да му бъде издадено свидетелство за управление на МПС, съобщиха от съда. Подсъдимият е бил признат за виновен в това, че през април, пред сектор "Пътна полиция" на ОД МВР-Кюстендил е потвърдил, че обичайното му пребиваване е в България, в писмена декларация, което не е отговаряло на истината. Съдът го е освободил от наказателна отговорност и му е наложил административно наказание "глоба" в размер на 1000 лв.

Горанчо И. има българско и македонско гражданство. Той е на 50 години и живее в гр. Пробищип, Северна Македония, работи като шофьор в словенска фирма.

За последните 10 дни това е трети подобен случай, посочиха от съда. Глоби в размер на 1000 лв. са наложени и на Моме М. /54 г./, с българско и македонско гражданство, от с. Облавце в Северна Македония.

Глобен с 1000 лв. е и български гражданин Христо С., на 21 години от Кюстендил, работещ в телекомуникационна компания в Германия. Той също е декларирал, че обичайното му пребиваване не е в друга държава - членка на ЕС.

Решенията подлежат на жалба или протест пред Окръжния съд.

От там уточниха, че свидетелство за управление на моторно превозно средство се издава на лица, които са установили обичайното си пребиваване в Република България, за което обстоятелство подписват декларация или представят доказателство, че се обучават във висше училище по чл. 17, ал. 1 от Закона за висшето образование или в училище по Закона за предучилищното и училищното образование или в професионален колеж в страната не по-малко от 6 месеца.