Сменят шефове в БДЖ, старите не искали да влизат в нов управленски формат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7735819 www.24chasa.bg

Шефовете на "БДЖ Пътнически превози" и на "БДЖ Товарни превози" Христо Иванов и Любомир Илиев са овакантили местата си, след като са отказали да участват в новия управленски формат на дружествата. Това съобщават от "Холдинг БДЖ", чийто борд на директорите е взел решение да преобразува двете дружества от ЕООД в ЕАД.

Първоначално, до преструктурирането, те ще се ръководят от управител и прокурист, а не само от управител, както бе досега. 

Мотивът за преобразуването е да има силни мениджърски екипи, тъй като основните задачи в дружествата не се изпълняват на необходимото ниво, ключовите финансови и обемни показатели бележат спад, се казва в съобщението. В средите на жп експертите се коментира, че стъпката към акционерни дружества  е стъпка и към закриването на холдинга. 

В съобщението на БДЖ се съобщава, че в началото на преходния етап двете компании ще се ръководят от управител и прокурист. 

Към момента е ясно, че прокурист на "БДЖ Пътнически превози" ще бъде Филип Алексиев, който беше финансов директор на холдинга. Вяроятно управител ще бъде Любен Нанов, който е началник на отдел в самото дружество.

За прокурист на "Товарни превози" се спряга Светломир Николов, който е член на борда на директорите на холдинга и негов зам.-председател.  За управител на товарните превози пък вероятно ще бъде назначен Иван Личев, който оглавяваше "Енергомеронт холдинг", а наскоро и компанията на Теодор Осиковски КМС, която влиза в ремонтните дейности в енергетиката. 

Тези имена се появиха в сайта economic.bg. Източници от БДЖ потвърдиха единствено назначението на Филип Алексиев, за останалите казаха, че новите в ръководствата на дружествата ще бъдат тези хора, но е възможно да има размествания на длъжностите.