Колоездачи легнаха до своите велосипеди на кръстовище в София в знак на протест

https://www.24chasa.bg/novini/article/7736316 www.24chasa.bg
Велосипедистите, които се събраха пред сградата на Министерския съвет, се отправиха на шествие към МВР. Кадър БНТ

Колоездачи легнаха до своите велосипеди на кръстовището до Ларгото. Така те искаха да покажат какво се случва, когато уязвимият велосипедист е блъснат от двутонен автомобил, съобщи БТА. Акцията е в рамките на втория "Поход за живот" и е в знак на протест заради фаталните инциденти с велосипедисти през последните две седмици.

Шофьорите трябва да ни пазят, не да ни убиват, коментира пред журналисти Иво Делин от сдружението "Велоеволюция", които са сред организаторите на събитието. Те настояват за законодателни промени - да се въведе изискване за минимална дистанция от метър и половина при изпреварване на велосипедист, защото според тях масово изпреварването не се прави както трябва. Искаме одит на всички велоалеи, защото според нас не са качествени и не са безопасни, и по-големи присъди за всички убийци на пътя, които са избягали от местопроизшествието, обясни Делин. Той припомни, че за по-малко от две седмици сме свидетели на два фатални инцидента с колоездачи - единият край стадион "Локомотив", а другият - на Околовръстното шосе на София преди "Люлин". Още не е заловен шофьорът, блъснал велосипедист на кръстовището при стадион "Локомотив" в столицата, от СДВР издирват очевидци на катастрофата, след която млад мъж, баща на две деца, загуби живота си.

Велосипедистите, които се събраха пред сградата на Министерския съвет, се отправиха на шествие към МВР.

Това е вторият "Поход за живот". Първият беше преди една година след поредния фатален инцидент на пътя с велосипедист. Организаторите на днешната проява припомнят, че тогава им е обещан нов закон за движение по пътищата, който още не е факт.