Кои партии къде са в местната власт

https://www.24chasa.bg/novini/article/7736418 www.24chasa.bg

- В 23 областни града ГЕРБ е първа сила, БСП е втора в 17

- ДПС е водеща в Кърджали и Търговище

- В Ямбол и Пазарджик - местни коалиции

Като се изключат броженията сред т.нар. градска десница, всички останали политически партии заявяват, че са печеливши след първия тур на местните избори.

Ето какво обаче показват резултатите според данните на ЦИК след 100-процентово обработени протоколи за 27-те областни града:

- В 23 ГЕРБ има най-много съветници в общинските съвети.

- БСП не доминира в нито един областен град, но в 17 е втора сила.

- В два от големите градове ДПС води по брой общински съветници - в Кърджали (където и кметът, избран на първи тур, е от ДПС) и Търговище (където предстои кметски балотаж ГЕРБ-ДПС).

- В два областни центъра - Пазарджик и Ямбол, местните коалиции “Новото време” и “Пряка демокрация” заемат водещо място по брой общински съветници.

И в двата града предстои кметски балотаж.

Кандидатът на “Новото време” в Пазарджик Тодор Попов води по брой бюлетини повече от два пъти на кандидата от БСП. В Ямбол ситуацията е идентична - след първи тур кандидатът на местната коалиция “Пряка демокрация” води с резултат, два пъти и половина по-висок от този на Катя Георгиева от БСП.

В Софийска

област,

която няма общ местен парламент,

в различните общини има различни доминиращи сили в общинските съвети.

Да видим какво е съот ношението на силите в новите общински съвети на няколко от най-големите български градове. (Кой влиза в Столичния общински съвет - на 7-а стр.)

В Пловдив ГЕРБ е

водеща сила с

30,59% срещу

скромните

12,64% на БСП

Коалицията на ВМРО зад кандидата за кмет Славчо Атанасов има 10,12%, доста плътно ги следват две местни тематични коалиции. Някогашната неизменно първа сила в синия Пловдив, сега представена като обединение “Демократична България” (“Да България”, ДСБ, Зелено движение), отчита скромните 6,84%.

Във Варна ситуацията е почти идентична. “Демократична България” отчита резултат 6,75%, ГЕРБ отново е водеща с над 32%, а БСП е с 14 на сто. И в Пловдив, и във Варна Земеделски съюз “Ал. Стамболийски” е с по-добра позиция от “старите сини”.

В Бургас разликата между ГЕРБ и БСП е още по-голяма - ГЕРБ има 43,21%, БСП - 12,15%. НФСБ на Валери Симеонов има само 3,25%. За сравнение във Варна “Воля” на Веселин Марешки има 3,83 на сто.

Интересна е

и картината с

резултатите в

Плевен

Там независимият кандидат Георг Спартански (досегашен кмет от местна коалиция на РБ и ВМРО) отива на балотаж с 37% от гласовете срещу кандидата на управляващата партия Мирослав Петров - 30,12 на сто. Съотношението на силите в местния парламент обаче между двете водещи партии е следното: ГЕРБ води с 21,49% срещу 17,55% за БСП, която е втора политическа сила по брой бюлетини. Четвърта сила тук е ВМРО, а шести - ДПС.

И още едно показателно сравнение - в Ямбол за партията на Волен Сидеров “Атака” има пуснати 646 бюлетини, което прави резултат от 2,81 на сто, а за ДПС в този местен парламент са гласували 611, души или 2,66 на сто.

ДПС във Варна има 4,88%, в Бургас - 2,85%, в Пловдив - 2,32 на сто.

Каква е картината

в Русе - тук

разликата между

ГЕРБ и БСП е

значително

по-малка,

но все пак ГЕРБ води с близо 1000 гласа.

ВМРО е с традиционно добър резултат в този град (13,97%), следвани от коалиция на СДС (7%) и “Да, България” (4,49%).

В общинския съвет на Стара Загора влизат представители на 12 партии и коалиции. ГЕРБ е водеща политическа сила, но губи 6 от досегашните си места - 21 срещу 27 преди 4 г. Затова пък

БСП вдига

резултата си с

1 място и взема

7 места в Стара

Загора

В проценти съотношението на силите е следното: ГЕРБ - 38,69%, БСП - 14,06%, което в подадени бюлетини е близо 12 000 гласа разлика.

И в Габрово местният парламент общинарите от ГЕРБ ще имат значително предимство - 49,22%, докато БСП има 19,92 на сто от гласовете.

Във Велико Търново местният парламент ще има най-много представители на ГЕРБ - тук партията печели с 39,95% срещу 16,48 на сто от бюлетините за БСП, която в старата столица е в коалиция с АБВ и “Движение 21”.

Трета сила във Велико Търново е коалиция “Ние гражданите” (8,18%), а четвърти тук са съветниците от ВМРО (6,66%).

Партията на вицепремиера Красимир Каракачанов също отчете добри резултати на местния вот - според данните на ЦИК за нея са подали бюлетини 140 000 избиратели, а в 11 общини кандидатите им излизат на балотаж. Безспорно най-доброто им постижение е това на Славчо Атанасов, който отива на втори тур на изборите за кмет на Пловдив.

От пресцентъра на

ВМРО обявиха, че

имат над 240

общински

съветници,

което е два пъти повече от броя им на местните избори през 2015 г.

Водещи политически сили според резултатите за общинските съвети в областните центрове остават ГЕРБ, БСП и ДПС. За четвъртото място спорят ВМРО и различните десни коалиции. Партии като НФСБ на Валери Симеонов, “Атака” на Волен Сидеров и “Воля” на Веселин Марешки, които са парламентарно представени, не успяха да регистрират толкова високи резултати на местния вот. Те бяха изместени от пъстри местни коалиции, в които акцентът е върху участието на гражданите в местната власт за сметка на партийното представителство.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане