С упоритост, дисциплина и любов Евгени става един от най-добрите BG математици

https://www.24chasa.bg/novini/article/7736439 www.24chasa.bg
Евгени свързва и бъдещето си с математиката. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Тази година грабна златото от олимпиадата на мегаполисите и сребро от международната, но не брои отличията си

Дисциплина, упоритост и любов. Това е формулата за успех според едно от златните момчета на математиката у нас - 18-годишния Евгени Кайряков.

“Не броя медалите си, защото те не са толкова важни”, казва ученикът от СМГ. Все пак отличава четири свои постижения. В колекцията му блести златото по математика от олимпиадата на мегаполисите (международна надпревара за отбори по природни науки). Тази година състезанието се проведе в Москва през септември.

През юли пък печели среброто от Международната олимпиада по математика във Великобритания. “Доволен съм от резултата, но се надвях на златото”, казва момчето. Поставя си за цел догодина вече да прибави злато и от нея.

Сред постиженията му са и златни медали от Жаутиковската олимпиада по математика и от балканиадата.

Евгени се пали по математиката във 2-и клас, когато отива на първото си състезание.

Подготвя се за състезания през цялата година.

“Решавам

задачи, когато

ми е кеф, но

това означава по

2-3 часа на ден

Понеже го правя с кеф, въобще не разбирам колко време ми отнема”, усмихва се момчето. Все пак има задачи, които го затрудняват и се мъчи над тях с дни. “Чувствам го като голямо падение, когато не мога да измисля нищо, но е неизбежно. Има адски трудни задачи и трябва да се четат решенията”, обяснява момчето.

Математиката за него е като решаване на пъзел. Някои парчета са в условието, други са теорема, която си виждал преди два месеца, а трети пък са нещо, което се сещаш на самото състезание. Колкото по-добре го подреждаш, толкова по-добър състезател си”, обяснява Евгени. Според него на състезание е важно да овладееш емоцията, защото състезателите са изложени на голям стрес и само талантът не стига. Конкуренция обаче между тях няма. “На международни състезания не представляваме само себе си, а и България. Няма смисъл от конкуренция, тя е по- скоро вредна, отколкото полезна”, разказва шампионът.

Зад успехите му стоят и учителите от СМГ. “Всичките ми преподаватели са вдъхновяващи. Те винаги ни помагат и ни разбират”, казва Евгени. Почти целият му клас ходи на състезания по математика, лингвистика, химия или физика, но между децата няма съревнование. “Ние се подкрепяме и се радваме на успехите си”, категоричен е Евгени. Според него СМГ е най-доброто училище, но ако може, би променил образователната система.

“Учениците трябва сами да си избират кои предмети да учат. До 7-и клас трябва да се учи всичко, но след това трябва да се профилират според интересите си”, смята момчето. До миналата година пък е ходил и на състезания по химия. “Това е много готина наука, но заради математиката трябва да се правят жертви”, казва още той.

Той обича да пътува, а състезанията са го отвели на много места по света - САЩ, Южна Корея, Китай, Индия, Русия, Великобритания и други.

Сред хобитата на Евгени са фитнесът и спортът. Преди е ходил и на танци, но заради математиката е спрял. Свободното си време прекарва с приятели, обича да чете книги или да гледа филми. Най-добре решава задачи под звуците на алтернативен поп, но е фен и акустична музика. Иначе харесва Тейлър Суифт и St. Vincet.

Сега Евгени е в 12-и клас, смята да продължи обучението си в чужбина и е категоричен, че ще продължи да се занимава с математика. “Не виждам как ще се занимавам с нещо друго. Математиката е толкова голяма част от живота ми, че е обзела всички негови страни”, казва олимпиецът. От 9-и клас проучва най-добрите университети в света, а мечтата му е да учи в Стамфорд. Все пак е направил дълъг списък, защото конкуренцията е голяма.

След 10 години

обаче се вижда в

България с

хубава работа

“Защото не виждам голяма разлика дали ще правя това, което харесвам, тук, или в чужбина, но там образованието със сигурност е по-добро”, казва още момчето.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради