Вдигат заплатите на учителите със 17%, на чиновниците с 10%, пенсиите нагоре с 6,7% (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7738457 www.24chasa.bg
Вдигат заплатите на учителите със 17%, на чиновниците с 10%, пенсиите нагоре с 6,7% (Обзор)

Бюджетът за догодина балансиран и с буфери срещу криза

Съветът за тристранно сътрудничество одобри бюджета за догодина. Днес финансите на държавата за 2020 г. влизат в Министерския съвет за гласуване.

С буфери срещу криза и първият балансиран бюджет са двете най-важни характеристики, които изведе финансовият министър пред социалните партньори.

Вдигат заплатите на учителите със 17%, на чиновниците с 10%, пенсиите нагоре с 6,7% (Обзор)

“Има достатъчно буфери в този бюджет, изпълним е, и до голяма степен

намира баланса

между основните

сектори,

които финансира държавата”, заяви Горанов. И подчерта, че заради това има повече пари за образование и здравеопазване, както и мерки, подкрепящи пазара на труда в следващите три години.

Горанов представи плановете на държавата за заплати, пенсии, образование и здравеопазване. “Догодина минималната работна заплата ще бъде 610 лв., което ще бъде и минимален осигурителен праг. Максималният остава 3000 лв., а от 1 юли догодина пенсиите се увеличават с 6,7%. Инфлацията леко ще се е забави”, заяви Горанов.

Ще има ново увеличение на заплатите в държавната администрация с 10%, а на учителите със 17%, изброи той.

Пенсиите от 1 юли 2020 г. ще се вдигнат с 6,7 на сто. Министърът бе категоричен, че анонсираното достигане на средна заплата в края на 2021 г. в порядъка 1400-1500 лв. е постижимо. Пак тогава минималната учителска заплата щяла да е 1225 лв.

Финансовият министър посочи, че един от основните приоритети за догодина са образованието и човешките ресурси.

В бюджета за догодина е предиден ръст на икономиката от 3,3%, а БВП да достигне 126,7 млрд. лв. и ще продължи да расте.

Общата задлъжнялост на страната ще продължи да намалява, няма необходимост да се поема нов дълг с цел подкрепа на икономиката, защото по този начин ще се увеличи дефицитът, а целта ни е балансиран бюджет, заяви Горанов.

Общо хазната ще разполага с близо 47 млрд. лв. приходи, като всичките средства са предвидени за разходване, съобщи миинистърът.

Той подчерта също, че съвършен бюджет няма, но този изпълнява приоритетите на правителството. И добави, че ще бъде последният цял бюджет на кабинета Борисов. Даваме принципната си подкрепа за бюджета, защото плюсовете са повече от минусите, заяви Васил Велев от Асоцияцията на индустриалния капитал.

При дебатите, бизнесът отново се

обяви против

адиминстративното

увеличение на

минималната

заплата

И покани държавните чиновници в икономиката, защото имало недостиг на кадри. “От 9 млн. станахме 7 млн., и продължаваме надолу, а заетите на бюджетна издръжка не намаляват. Тези хора са добре дошли в икономиката, има недостиг на кадри”, каза Велев.

Синдикатите пък отново настояха за увеличаване на данъците на високодоходните групи и бизнеса.

“Само 8% от децата, които учат, получават детски надбавки, и това е не защото правителството мрази децата, а защото трябва да има повече приходи, а за да има повече приходи, трябва да се обложат високодоходните групи и бизнесът”, заяви икономическият съветник на президента на КТ “Подкрепа” Ваня Григорова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си