Виетнамка в Англия: Изнасилваха ме, за да се издължа на трафикантите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7739032 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Трафиканти принуждават хиляди виетнамки в Англия да проституират и да работят извънредно, за да им платят

Мечтата на много виетнамци е да се преместят в Обединеното кралство, за да си намерят добра работа и да изплатят дълговете си, но много често реалността е доста по-различна.

Хиляди виетнамски мигрантки работят по 60 часа на седмица за мизерни пари в малки и опасни студиа за маникюр. Причината е, че са били измамени от безмилостните банди за трафик, които ги контрабандират, и сега трябва да им се издължат.

Последният подобен случай завърши със смъртта на 39 души. Без значение, че плащат по 39 000 паунда за ВИП пътуване, мигрантите са затворени в хладилен камион, предава The Sun.

А много често трафикантите склоняват "клиентите" си към проституция и разпространение на наркотици.

Мечтите на мнозина бяха разбити, когато миналата седмица бе открит камиона със замръзналите в него 39 души, за които се смята, че може да са виетнамци.

Сред предполагаемите жертви са 19-годишната Анна Буй Ти Нан, 20-годишната Нгуен Дин Луонг и Нгуен Дин Ту на 27, вероятно водени от същия стремеж за по-добър живот.

Все пак виетнамците, които имат достатъчно късмет да оцелеят при пътуването си, често се оказват в ужасни условия.

"Работех дълги часове, за да успявам да изкарвам пари за една юфка всяка вечер", разказва виетнамка, бивша работничка в салон за красота. Тя пристига във Великобритания, когато е на 15 години, и е принудена да проституира, след като работното й място се превръща вечер в бардак.

"Бях изнасилвана и сексуално малтретирана от всякакви мъже, които после идваха в студиото за маникюр", споделя тя.

За да накарат жертвите си да мълчат, трафикантите често ги плашат с депортация.

"Вие пребивавате незаконно в страната. Ако избягате или кажете нещо за случилото се с вас, ще ви депортират", било казвано на жертвите.

18 000 виетнамци навлизат незаконно в Европа всяка година

Изненадващо много виетнамци гледат на Великобритания като възможност за по-добър живот. Това ги прави изключително лесна плячка за групите за трафик на хора. 

Средно около 18 000 годишно биват транспортирани до Европа, включително и деца. Трафикантите ги привличат с обещания за сигурна работа в салоните за красота или ферми за канабис, като ги уверяват, че това е шанс да променят живота си и този на семействата си.

Трафикът на мигранти през последното десетилетие стана толкова разпространен, че във Франция има лагер от чакащи да стигнат до Великобритания, наречен "Виетнамски град".

„Хората в Англия ще ми намерят работа, когато стигна до там. Страшно е, когато си помислим за случилото се в Есекс, но това е шансът, от който можем да се възползваме, и аз съм готов да рискувам живота си", заявява мъж от друг бежански лагер.

Опасни горски пътеки

Мигрантите, които цял живот спестяват, могат да си позволят да заплатят почти 40 000 паунда на трафикантите за ВИП пътуване със самолет до Европа, но има и по-евтин начин. Това са така наречените "тревни пътеки", за които се искат до 12 000 паунда.

Този маршрут е малко по-кратък за достигане до Европа - стотици километра пеша, които отнемат няколко месеца.

Често мигрантите първо пътуват до Китай или Русия преди да тръгнат на запад. През 2017 г. около 43 000 виетнамци влизат в Русия като туристи, а много от тях след това пътуват до Западна Европа. Други свързващи точки са Франция, Германия и Полша.

"Те преминават през джунгли, гори и ги държат в дървени колиби", казва адвокатът по имиграцията Харджап Бхангал.

"Трафикантите са безмилостни. Ако някой бави групата, го убиват". допълва той.

Най-лесните жертви са тези от по-бедните райони на Виетнам. Въпреки че в страната безработицата намалява, е трудно да се изкарват добри пари. Затова голяма част от младите се подлъгват и отиват в чужбина, за да печелят повече.

Експлоатацията в салоните за красота

Дори и да преживеят пътуването си до Великобритания, кошмарът за мигрантите тепърва започва. Полицията твърди, че салоните за красота са се превърнали в огнища за експлоатация на труд.

„Експлоатацията на труд в салоните е една от най-разпространените области на съвременното робство в Обединеното кралство“, заяви Хардип Уокър от Националната агенция за престъпност.

Дори след края на работния ден служителите много често не напускат обекта, тъй като спят в помещения, прикрепени над или под него. В повечето случаи те нямат и пари в себе си.

През 2016 г. двама собственици на подобни салони във Великобритания са задържани, след като принудиха виетнамки да работят без заплащане там.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си