Изкуствен интелект на "Гугъл" победи всички водещи играчи на "Старкрафт II"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7739127 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Изкуственият интелект "АлфаСтар", създаден от програмисти на "Гугъл" и компанията "Дийп майнд", победи всички водещи играчи в популярната компютърна стратегия "Старкрафт II" и получи по-добри резултати от 99,8 процента от геймърите в общия рейтинг, съобщи сп. "Нейчър".

"Много ме впечатли стила на игра на "АлфаСтар" - каза Дарио Вюнш, един от водещите играчи в "Старкрафт II", в която състезанието е в реално време, с бързо темпо и сложна стратегия. - Той преценява точно кога да влезе в сражение със съперниците и кога да отстъпи. При това не чувствах да играя със свръхчовек, когото не мога да победя. Струваше ми се, че срещу мен е реален човек.

Създателите на "АлфаСтар" - британският програмист Дейвид Силвър и колегите му от "Дийп майнд" вече няколко години водят в разработването на системи за игрален изкуствен интелект на базата на дълбоки невромрежи и машинно обучение, а не на специфични инструкции. Преди пет години те станаха известни със системата "АлфаГо", която победи шампиона на Европа. Преди две години те преминаха към компютърните игри, предаде БТА.

В "Старкрафт II" опитните играчи вършат по много неща едновременно - управляват ресурсите си и правят сложни бойни маневри, за да победят стратегически противниците. Професионалистите играят с невероятна скорост - над 300 действия в минута. Сложността на играта поставя много предизвикателства пред изкуствения интелект.

За разлика от шаха, в нея войниците са стотици и се движат едновременно в реално време, а не един след друг. Докато една шахматна фигура има ограничен брой разрешени движения, "АлфаСтар" трябва да избира от 10 на 26-а степен движения във всеки момент. Освен това информацията в "Старкрафт II" не е перфектна - играчите често не виждат какво прави противникът. Това я прави непредвидима.