Красимир Вълчев: Отличникът на бъдещето ще е създател, а не ученик с отлични оценки

https://www.24chasa.bg/novini/article/7739457 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев връчва наградата "Отличник на България" на Рангел Плачков от СМГ. СНИМКА: Десислава Кулелиева

"Отличникът в XXI век не е ученикът с отлични оценки и резултати, а този, който е създател, а за да е такъв трябва да мечтател. Вие сте тези, които мечтаете, създавате и тези, които ще формирате нашето бъдеще." С тези думи се обърна образователният министър Красимир Вълчев към учениците, които бяха наградени на специална церемония и влязоха в третия випуск на "Отличниците на България".

Министърът лично връчи наградата на Алекс Цветанов, Надежда Цачева, Рангел Плачков и Радостина Богословова от СМГ, които разработиха платформа, в която ученици могат да си търсят работа и стаж.

Ключовите думи за XXI век ще бъдат креативност, свързаност, алгоритъм, това са направили учениците от СМГ, обърна се към тях министърът. Припомни, че миналата година връчи наградата на Георги Александров, които иска да стане преподавател по физика.

"Учителят е професия на бъдещето, а най-много разчитаме на учителите. Разчитаме и на създателите, а от тях зависи дали ще бъдем развита страна", каза още Вълчев. И обясни, че голямото предизвикателство е да се провокира интересът на учениците към математиката и природните науки.

"През следващата година професиите, които ще имат най-голям ръст на доходите  са именно тези с изучаване на математика и природни науки. Тайната е в свързването на знания и умения ", каза още Вълчев. Припомни, че сега се води разговор дали учениците трябва да почиват с един ден повече заради изборите.

"Сигурно краткосрочното ни щастие зависи от това да имаме повече почивни дни, но дългосрочното ни зависи от това да положим повече сили, да инвестираме повече сили и усилия. Днес няколко пъти чух, че тези ученици, които награждаваме, са красиви умове. Убеден съм, че те са и щастливи", каза още Красимир Вълчев. 

"За поредна година поздравления, за организаторите от "24 часа" и персонално за г-жа Гочева и всички партньори. Този формат е пример как трябва да взаимодействаме. Поздравления за отличените. Вие синтезирате това което искаме да виждаме и чувстваме, това, което ни прави по-обнадеждени за бъдещето", каза още Вълчев.

Очаквайте подробности 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мениджърът на Хосеп Гуардиола - Хосеп Мария Оробит, обяви, че специалистът остава с "Манчестър Сити". Той добави, че никой от "Байерн" не е търсил клиента му. "Във футбола нищо не е сигурно - остави си все пак вратичка Оробит. - Говорих с Пеп само преди дни - миналата сряда. Всичко е същото - той се чувства добре в "Манчестър Сити"

С избирателни права във Великобритания разполага издирваният от Интерпол Пламен Галев. Името на дупнишкия мафиот фигурира в електоралните списъци в столицата Лондон, показа проверка на "България Днес" в тамошни публични справочници. В официалната информация е посочен и кварталът, където се води адресно регистриран Брат Галев

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.