Разколът в БСП Варна роди нов скандал

https://www.24chasa.bg/novini/article/7739486 www.24chasa.bg

Разколът във Варненската организация на БСП роди нов скандал. След като Борислав Гуцанов заяви от името на градската организация, че на втория тур на кметските избори БСП ще подкрепи кандидатурата на Костадин Костадинов, председателят на предизборния щаб Шван Иванов категорично заяви, че нява никакъв вариант левицата да подкрепи лидер на друга партия и прикани варненци да гласуват по съвет. На пресконференцията, която Иванов даде заедно с проф. Анелия Клисарова, се чуха и закани за изключване от редовете на партията.

"Националният съвет на БСП никога не е подкрепял лидери на други партии, какъвто е Костадинов, за свои кандидати. Няма как да подкрепим кандидат с екстремно поведение, който е участвал в Луков марш и е публикувал свои снимки с автомат, със закана да разстрелва политица", категоричен бе Иван Иванов. Той допълни, че БСП не води преговори официално с нито един от двамата кандидати, които ще се явят на балотаж в неделя и отново призова левите симпатизанти да гласуват по съвест.

"Националният съвет е единствения орган, който утвърждава кандидати, предложението на Борислав Гуцанов за Костадинов е нелегитимно. Градското ръководство е със снето политическо доверие. Водят се мръсни вътрешно партийни войни. Ани е жертва на вътрешно партийно предателство. Част от нашите партийни другари откраднаха около 1500 гласа и ще бъдат докладвани на НС", коментира Иванов. Той бе категоричен, че е химера да стопи разликата от близо 34000 гласа между Портних и Костадинов и "чисто математически Иван Портних ще е следващият кмет".

От БСП отчетоха, че са доволни от изборните резултати - имат четирима кандидати за районни кметове на балотаж, ще имат 8 общински съветници в местния парламент, досега бяха 5, а техния кандидат за кмет - проф. Анелия Клисарова, стана трета с 276 гласа разлика с Костадин Костадинов. "В личен план аз удвоих гласовете за себе си. Затова благодаря на тези, които съм убедила в тези 4 години между едното и другото кандидатстване, че виждат развитие, виждат желание за промяна и, че това, което предлагаме е достойно и честно", каза проф. Клисарова.