Стоян Цветков: Искам „Надежда“ да има здрави улици, тротоари и детска площадки

https://www.24chasa.bg/novini/article/7740303 www.24chasa.bg
Стоян Цветков

Стоян Цветков е кандидатът на БСП за кмет на столичния район „Надежда“, който ще се бори на балотаж в неделя. С №56 в бюлетината. Той е адвокат, на 44 години, съобщават от пресцентъра на БСП София. 

Най-големите проблеми във Вашия район са?

„Надежда“ се нуждае от промени в много насоки. В последните години, след пускането на метрото в експлоатация, неимоверно много се увеличи броя на построените и строящи се жилищни сгради. Има места, където сградите са строят в такава непосредствена близост една от друга, че хората, през балконите, мога да си разменят подправки и продукти.

Увеличеното строителство в района ни е съпътствано и с увеличаване броя на леките автомобили. Изграждането на нови сгради, обаче, не беше съпътствано от изграждане и на паркоместа. Поради това към настоящия момент тротоарите и зелените площи повсеместно се ползват за паркиране. За решаване на този проблем е необходимо да се започнат процедури по изграждане на паркинги - – подземни и надземни. От друга страна, при ремонтите на улиците, проектите трябва да се изготвят така, че с минимално разширение да се даде възможност автомобилите да паркират перпендикулярно на тротоара, а не както е сега успоредно. Така паркоместата ще се увеличат в по-голяма степен. Ще се реши от части проблема с паркирането.

Инфраструктурата е в тежко състояние. Ако се изключат две пътни артерии, които бяха ремонтирани, във връзка с изграждането на метрото, останалите улици и пътища в района се нуждаят от ремонт. Това важи и за тези, на които се направи такъв през последните няколко години. Той е толкова некачествен, че тези улици отново се рушат.

Нужно е изграждането на още детски площадки и спортни съоръжения. Пред последните години жителите на „Надежда“ се увеличиха значително, след изграждането на метрото. То дава отлична възможност за удобни пътуване към центъра и останалите квартали на столицата. Наличните площадки и спортни съоръжения са недостатъчни към настоящия момент. Наред с това старите не се поддържат. Хората от района се оплакват, че част от тях дори стават опасни. Те редовно сигнализират районната администрация за това, но няма реакция.

Младите семейства страдат от недостига на местата в детските градини. Когато не могат да намерят място за детето си, за да започне майката отново работа, те се принудени да го запишат в частна детска градина а от това търпят финансовите несгоди. Таксите не са никак малки на фона на доходите. Споделят, че от районната общинска администрация в продължение на години им се повтаря, че места ще има, че ще се построят детски градини, че ще се разширят съществуващите. Нищо от това това не се случва. За целта е необходимо целенасочена работа за решаване на този проблем. Ускоряване на процесите по проектиране и изграждане на детските градини, но не за сметка на качеството, разбира се. Нужна е професионална организационна работа.

Още не е започнала работа по разширението на бул. „Рожен“ в посока Северната тангента. А тя е изградена преди повече от 3 години. Ако към тях се включи и времето за проектиране и изграждането й, ще се види, че в продължение на доста години не са предприети никакви стъпки от страна на районната администрация за решаването на този проблем. Да, изграждането не е в правомощията й, но инициирането на тези процеси се бави с години, което ежедневно се отразява на живота в района. По протежение на булеварда, които е необходимо да се разшири, се намират Складова бази „Илиянци“, Митница „Северна“, както и две петролни бази. Всичко това, само по себе си, говори за натовареността на този изход от столицата.

След пускането на метрото се направиха някои промени на довеждащия транспорт. Към момента жителите на района споделят, че той не е достатъчно ритмичен в час пик. За решаване на този проблем е необходимо да се осигури допълнителна линия на градския транспорт, която да обслужва пръстена, образуван от бул. „Рожен“, ул. „Хан Кубрат“, ул. „Бели Дунав“ и ул. „Ген. Никола Жеков“.

Какви са Вашите решения на тези проблеми?

За да се решат проблемите е необходимо масирана целенасочена работа на районния кмет и администрация, съгласно техните законови правомощия. За постигане на това трябва да се следват няколко неща. Съгласно законите на страната ни районния кмет е второстепенен разпоредител с бюджетни средства. Основния инструмент, свързан с реализацията на възможностите на подобряване живота в районите, е общинският бюджет. В него се залагат и средства необходими за решаване на проблемите. Столична община залага за изпълнение проектите и съответно определя средствата необходими за тях. Въпреки това, всяка година има нереализирани проекти за милиони левове. Сред тях и такива, които касаят нашия район. За да могат тези проекти да не подминат “Надежда“ и чрез реализацията им да се решават проблемите в него, е нужна организирана и целенасочена работа по тяхното изпълнение.

От друга страна, за да се решават проблемите на хората, кметът и неговата администрация е необходимо да са запознати с тях. От многото си разговори с хората съм се уверил, че това не е така. В нашия район се обръща внимание на даден проблем, когато той стане фрапиращ и недоволството към него ескалира. Няма превантивна работа. А това е много важно. Втората възможност, която има районният кмет за решаване на проблемите, е своевременно изготвяне на доклади до Столичен общински съвет, за да се осигурят средствата за постигане на нужния позитивен резултат в полза на хората.

Но с това не се изчерпва всичко. Има един огромен проблем, както за столицата, така и за район “Надежда” - дори и да се стигне до получаване на средства за извършване на определена дейност, тя се изпълнява с ниско качество и ефективност, че съвсем скоро отново идва на дневен ред. От всичко това страдат живеещите в района, и то от години. Голяма част от тях са загубили всякакво доверие в институциите, включително и на районно ниво. За да се преодолее това предстои много работа, извършена с морал и отговорност.

Какво ви отличава от другия кандидат на балотажа?

Не познавам лично настоящия кмет. Съдя за него и за работата му по това, което виждам и чувам в кварталите. Разбира се, би било некоректно, ако кажа, че в района ни нищо не е свършено. Но според мен, това което е направено за последните 12 години, можеше да се случи за 4 – 5 години. В тази посока са и моите намерения - да работя своевременно, качествено, ефективно, в интерес на хората. Ако успея да спечеля балотажа, аз ще съм кмет - работник, който полага усилия за подобряване живота на всеки един от живеещите в района.

Какво искате Вие лично да се промени?

Искам да се решат проблемите, за които говорих. Важното е да стане, но виждам, че нещата не се случват с нужния темп, контрол, отговорност и качество. За това, като жител на един от кварталите в района, се кандидатирах за кмет.

Какво правите в свободното си време, какво правихте преди кампанията, какво ще правите след кампанията?

Привърженик на един от водещите футболни клубове в страната. Обичам да посещавам футболните мачове с негово участие. Правим го с приятели от години.

Харесвам офроуда. Допада ми емоцията, която дава той – човек и машина в стремеж да прекосят трудни участъци без пътна настилка.

Наред с това, навярно заради предишната и настоящата си професия, обичам да чета книги със сюжети, свързани с правораздаването. Обичам и да чета за събития и личности от световната и нашата история. Как са живели, какви цели са си поставяли, как са ги постигали и каква цена е трябвало да платят за това. Харесвам хард рок музиката и обичам да посещавам с приятелите си концерти, както и клубове, в които се изпълнява такава музика.

Разкажете любим спомен във Вашия район?

Живея в района от раждането си. Имам безброй спомени, които са толкова ярки. Всеки, от които свързан с определени любими хора, че не мога да откроя някой от тях. Завършил съм образованието си тук. През годините създадох безброй приятелства, всяко от които важно за мен и съпътствано от много хубави спомени. Никой от тях не може да надделее над останалите.

Как ще опишете се себе си с няколко думи?

Държа много на това да имам стойностни приятели, на които да мога да разчитам. Ето защо държа да съм коректен с приятелите си и да давам от себе си всичко за тях. Държа на това, когато един мъж изрече една дума, да държи на нея. Разбира се, всеки човек допуска грешки в живота си. За мен е важно в такива моменти да проявиш достойнство, до признаеш грешката си и да поискаш прошка за нея. За да може след това да продължиш да ходиш по улиците, сред хората с вдигната глава. На мен също ми се е налагало да прощавам, и го правя, когато усетя, че искането е искрено. Аз съм адвокат. Държа да съм добър професионалист в работата си. В крайна сметка от нея зависят човешки съдби и безотговорност е недопустима.

Как ще опишете квартала си с няколко думи?

Ще кажа за най-голямото богатство на квартала ни. Това са хората, с които се срещам всеки ден - позитивни и отговорни. Особено силно усещам това в последните месеци, след като се кандидатирах за кмет, през времето, което прекарах в много разговори и срещи. Това ме радва – да виждам съпричастни към проблемите на района ни хора, които всячески искат те да бъдат разрешени и търсят начини да увлекат все повече други наши съкварталци в това. Най-голямото ни богатство са хората и аз се чувствам щастлив да живея сред тях.

Как си представяте района, в който живеете в бъдеще?

Представям си отново да стане толкова зелен, колкото беше преди години. В мечтите си го виждам със здрави улици, тротоари, детска площадки, където много деца си играят спокойно и безопасно. Искам майките да не бутат своите колички по пътното платно и същевременно да придърпват по-големите си деца до себе си, защото вървенето по платното е единствената възможност, заради хаоса с паркиралите автомобили. Да има достатъчно спортни терени, на които хора от всякакви възрасти да практикуват любимите си спортове. Искам родителите да не се притесняват за това, къде ще заведат децата си на детска градина, и как да свържат двата края, когато им се наложи да ги запишат в частна, защото това е единствената възможност. Искам да имаме чисти, осветени и безопасни улици. Безопасни и без престъпност, която, съгласно данни на СДВР, в “Надежда“ не е никак малка.

Ако можете да се обърнете към избирателите като към ваши приятели, какво ще им кажете?

Ще ги помоля да бъдат точно такива – избиратели. Ще им кажа, че да се гласува е едно от най-значимите права, които имаме в съвременното ни общество. И трябва да се възползваме от него. Само то ни дава възможност да определяме как ще се развива страната ни, като цяло. А развитието й трябва да е най-важният обществен приоритет за всеки българин. Ще им кажа, че всичко зависи от нас и ако сме сплотени в решението си да гласуваме и отговорни към изпълнението на това свое право, района ни, градът ни, страната ни ще се развиват. А хората ще живеят добре в честно и морално общество.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет