Формулата на Отличниците за качествено образование: Добрият учител - с 3000 лв. заплата, 1000 лв. за слабия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7740430 www.24chasa.bg

Отличникът на XXI век е създател и мечтател, а не само с добри бележки, каза Красимир Вълчев на най-успелите ученици

Добрите учители трябва да получават поне 3000 лв. заплата, не толкова добрите - 1000 лв. Тази рецепта за по-добри резултати в образованието дадоха учениците от третия випуск на клуба “Отличниците на България”.

30 момичета и момчета получиха награди за блестящите си постижения на годишната церемония, която организира “24 часа” с партньорството на “Аурубис България”, А1, “Джи Пи Груп”, “Геотехмин”, фондация “Трейс за хората”, Инвестбанк.

Специални гости на събитието в клуб “Перото” в НДК бяха министърът на образованието Красимир Вълчев и президентът на фондация “Америка за България” Нанси Шилър.

“24 часа” помоли отличниците да споделят своята представа за добро образование във видео интервюта, които може да бъдат видени на сайта 24chasa.bg.

Добрият учител трябва да получава поне 3000 лв., препоръчаха младежите. Предложиха и ясна формула, по която може

да се разбере

кои са добрите

- тези, чиито

ученици си

знаят уроците

и слушат в час с интерес. В това е убеден Йордан Стоянов от Пирдоп. Той е на 9 години и е сред най-малките членове на клуба на “Отличниците” заедно с Мартина Илиева от частно училище “Питагор”.

Заплатата на учителите трябва да е поне двойно по-голяма, категорични бяха и Велин Георгиев и Евгени Кайряков.

Учителите са

най-важните

и е редно да са и най-високоплатените, категоричен бе Евгени. Той стана част от клуба заради отличното си представяне на международните състезания по математика. Последният му златен медал е от олимпиадата на мегаполисите.

“Отличникът в XXI век не е ученикът с отлични оценки и резултати, а този, който е създател, а за да е такъв, трябва да е мечтател. Вие сте тези, които мечтаете, създавате, и тези, които

ще формирате

нашето бъдеще”,

обърна се образователният министър Красимир Вълчев към учениците на церемонията.

“Това е третият випуск отличници. До днес те бяха 89, а от утре ще са 119. Това е най-оптимистичният проект на “24 часа”, който успя благодарение на вас поне в две посоки. Първо, с отличията, които печелите по света, пренаредихте новините в големите медии.

Второ, доказвате всеки ден, че да си отличник, е тренди, модерно.

Увличате своите съученици и едно проучване наскоро показа колко много деца търсят школите по математика, физика, химия, програмиране”, обърна се към новия випуск издателят на “24 часа” Венелина Гочева.

Екипът на “24 часа”, който е един от съмишлениците за рейтинг на университетите в България, се опитва да мотивира учениците да изберат българските университети.

“Защото най-тъжното на тази иначе оптимистична церемония е, когато наградите вземат родителите, защото децата им вече учат в чужбина”, каза още Венелина Гочева.

На сцената по време на церемонията директорът корпоративни комуникации на А1 Илияна Захариева дори

предложи работа

на един от

отличниците -

Димитър

Чакъров от

Пловдив,

който със своя криптографска разработка бе включен в топ 5 на млади учени в лятна школа с преподаватели на Масачузетския технологичен институт.

Когато казах на колегите, че днес ще награждавам ученик, който работи в областта на криптографията, те ми казаха: Вземай го на работа, на нас такива хора ни трябват, обърна се Захариева към момчето, докато му връчваше наградата.

Кои са учениците в третия випуск “Отличниците на България” и какви са техните постижения - виж надолу

$ 100 млн. е инвестирала “Америка за България” в образованието ни

Тук може да се получи прекрасно образование, убедена е президентката на фондацията Нанси Шилър и пожела на отличниците да останат и да развият свой бизнес

За 10 години фондация “Америка за България” е инвестирала над 100 млн. долара в българското образование. Това сподели на отличниците президентката на фондацията Нанси Шилър.

Тя бе почетен гост на церемонията и връчи наградите на отбор от Бургас, който е създал собствен електромобил.

Нанси Шилър разказа за подкрепата на модернизацията и развитието на 86 училища в цялата страна, на Американския университет в Благоевград и Американския колеж в София, за

да има

най-добрите

възможни

условия за учене

и работа на

българските

ученици

“Създадохме и “Музейко”, който от съвсем ранна възраст учи децата да харесват науката, да научават нови неща за Космоса, за астрономията, за физиката, за химията. Имаме изключително добро сътрудничество със Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Заедно с тях създадохме център, в който в лабораторни условия студенти от специалностите микробиология, биология, биотехнология могат да правят своите изследвания.

Няма причина

тези студенти

да заминават

за чужбина,

когато те имат такива великолепни условия за работа”, каза още президентката на “Америка за България”.

“Радвам се, че дадохме тези награди. Тези деца са учили в българската образователна система и, както виждате, те показват, че тук може да се получи прекрасно образование.

Пожелавам ви да останете в страната и успешно да развивате своя бизнес тук”, обърна се Нанси Шилър към отличниците на България.

Тим Курт, “Аурубис”: Тези млади хора имат уменията да поведат страната напред

Тези млади хора имат увереността и уменията да поведат тази страна напред.

Това обяви в приветствено слово към отличниците на България изпълнителният директор на “Аурубис България” Тим Курт. И благодари на учителите им, които по думите му са истински будители.

“Когато гледам към вас, виждам едно динамично настояще и едно умно бъдеще. Благодаря за вашата борбеност и решителност да постигате мечтите си. Гордостта от вашите постижения е научен урок пред всички нас. Пред вас граници няма. Нека вашата енергия, желание към прогрес и упорита работа ви водят напред. Скъпи учители, вие сте будители. Благодарение на вас тези млади хора имат увереността и уменията да поведат тази страна напред”, каза Тим Курт на отличниците.

Шефът на “Аурубис” им представи и най-новата професионална гимназия в страната - тази в Златица, която е създадена с помощ от фирмата.

Третият випуск на “Отличниците на България”: изобретатели, предприемачи, механици

Математици помагат на търсещи работа ученици

Отбор математици от СМГ създадоха платформата headstarter.eu, която свързва бизнеса и учениците, за да могат децата по-лесно да си намират работа. Алекс Цветанов, Надежда Цачева, Радостина Богословова, Рангел Плачков, Ивана Панева, Лазарина Попова и Борис Владимиров създават платформата, след като не си намерили работа през лятото. Вече 30 деца са успели с тяхна помощ да започнат работа. Наградата им бе връчена от образователния министър Красимир Вълчев.

На 9 г. Йордан е с 25 златни медала по математика

Йордан Стоянов е само на 9 г., но вече е натрупал над 38 медала и призови места от състезания по математика. Талантливото момче е успяло да грабне 25 златни, 8 сребърни и 5 бронзови отличия. Йордан е звездата на началното училище “Тодор Генчев Влайков” в Пирдоп. Тази година училището взе приза за “Създател на отличници”. “Искам да благодаря на това прекрасно дете, което направи така, че едно училище с 85-годишна история се чу и видя в цял свят. В нашето училище учат още много прекрасни деца, но Данчо е звездичката ни”, каза директорката Евдокия Богданова. Техните отличия бяха връчени от изпълнителния директор на “Геотехмин” Доминик Хамерс.

Евгени вече не брои медалите

Евгени Кайряков е сред най-добрите математици у нас, но вече не брои медалите си. В колекцията му блести златото по математика от олимпиадата на мегаполисите и среброто от международната олимпиада по математика във Великобритания.

Състезанието не е просто един медал, а е доказателство колко големи възможности има човек, обясни Евгени мотивацията си да се явява на световните конкурси.

Наградата на момчето от СМГ бе връчена от ректора на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков.

Ерен от Силистра е най-добрият механик в Европа

Ерен Осман е най-добрият млад автомеханик в Европа. Във Варшава той победи 21 участници от 7 държави. Неговата награда бе връчена от Дейвид Арабаджиев, административен директор на “Джи Пи груп”.

Ерен е успял да спечели за гимназията си и оборудване за автомобилния сервиз на училището на стойност 17 хил. лв. Ние сме второто училище в България с най-съвременното оборудване за диагностика и ремонт на автомобили, каза преподавателят на момчето инж. Георги Стоянов.

Георги предаде щафетата на информатика Деян и на Пламен, който търси екзопланети

Деян Хаджи-Манич е осмокласник от Варненската математическа гимназия и носител на международен медал по информатика, както и първенец от състезание “Математика без граници”. Пламен Дачев е в 5-и клас, но вече проектира в бъдеще човешка колония на Марс, с което впечатли НАСА. Специалист е и по екзопланетите - планети извън Слънчевата система, на които вероятно има живот. Двамата отличници бяха наградени от Георги Александров от отбора на отличниците, златното момче на физиката, който вече е студент в Софийския университет.

Отбор в Бургас работи по трети електромобил

Трети свой електромобил създават в момента отбор ученици от Бургас. Миналата година със своя “Баткомобил”, който изминава 160 км с 1 киловатчас енергия, те участваха в екомаратон в Лондон.

Велин Георгиев, Атанас Христов, Младен Георгиев и Георги Георгиев под ръководството на преподавателя инж. Красимир Кънчев бяха наградени от президентката на фондация “Америка за България” Нанси Шилър.

Александър - новата надежда на физиката

Александър Проданов е ученик в природо-математическата гимназия в Казанлък, медалист от олимпиадите по физика и възпитаник от школата на Теодоси Теодосиев и проф. Теньо Попминчев. Определят го като една от младите надежди на физиката в България.

“Искам да благодаря на всички, които ме подкрепяха”, каза талантливото момче. Природните науки правят хората успешни и заради това повече деца трябва да ги изучават, препоръча той.

Наградата на Александър връчи Ивайло Вътев, финансов директор на “Аурубис България”. “Алекс, не губи интерес към науката! Обещай да заразиш и другите твои приятели и съученици, защото е важно за България да има повече млади хора, които се занимават с наука”, обърна се към отличника Вътев.

Радослав е №1 по информатика в света

Радослав Димитров грабна златен медал на международната олимпиада по информатика в Баку, побеждавайки 306 младежи от цял свят. Той обаче не можа да присъства на церемонията защото учи компютърни науки в Оксфорд. Мечтата му е да има собствена компания в България. На сцената излезе майка му Светлана Димитрова, която получи наградата от издателя на “24 часа” Венелина Гочева.

Мартина е диамант в математиката, а Томас - златен пианист

39 медала по математика и диамантена купа блестят в колекцията на 9-годишната Мартина Илиева. Малкото момиче бе наградено от Мариела Рунтева от фондация “Трейс за хората” и по-голямата си сестра Сара, която пък е част от втория випуск на “Отличниците на България”.

Томас Калин Симеонов пък е пианист на професионално ниво, който спечели престижния международен конкурс по пиано в Уимбълдън.

“Мога да кажа, че тези прекрасни деца са истински щастливци, защото със сигурност в техния живот са срещнали един човек, който е запалил факела в главата им. Успех, прекрасни деца!”, пожела им Мариела Рунтева от “Трейс за хората”.

Звездин и Илияс не спират да търсят науката

Звездин Бесарабов освен учен е и предприемач. Илияс Номан пък е носител на златото от балканската олимпиада по математика тази година.

Зад успехите на двете момчета седи неспирният им дух към търсене на наука, което изисква постоянство и време, казаха родителите им, които получиха техните отличия вместо тях. Причината - Звездин вече учи в Лондон, а Илияс се подготвя за нови състезания и медали. Наградите връчи главният редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев.

Димитър получи оферта за работа

Криптографски проект на Димитър Чакъров впечатли дори Масачузетския технологичен институт (MIT) в САЩ. И А1, като на церемонията му бе предложено да помисли за работа в компанията. Сега талантливото момче работи по алгебратична теория на числата.

“Всеки има нужда да чуе окуражителна дума”, благодари той на учителите си.

Наградата му връчи Илияна Захариева, директор “Корпоративни комуникации” в А1. Заедно с нея на сцената бе и Антоан Георгиев от втория випуск и чиято игра вече се продава в целия свят.

Дамян, когото Русия чака, но той иска “Оксфорд”

Дамян Францов печели медали по химия с постоянство, а не със зубрене. През тази година той спечели сребърен медал от международната Менделеевска олимпиада в Санкт Петербург. Първото отличие му гарантира място в Московския държавен университет, но той иска в “Оксфорд”. “Чувствам се по-културно обвързан със Запада, отколкото с Русия”, обясни Дамян на церемонията.

Наградата му бе връчена от Иван Бачовски, член на УС и изпълнителен директор на “Инвестбанк”. Той изрази надежда все повече млади хора да остават в България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради