Владимир Русяев имал за домашен адрес академията на ГРУ в Москва

https://www.24chasa.bg/novini/article/7742083 www.24chasa.bg
Владимир Русяев

Искал информация за Щаба на отбраната и Дирекцията за стратегическо планиране

На 28.10. 2019 г. прокуратурата разпространи прессъобщение за разкрит руски шпионин, работил в България като първи секретар в руското посолство. Поради дипломатическия имунитет на руснака наказателното производство по чл. 104, ал 1. от Наказателния кодекс (шпионство) е било спряно, а главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално за случая министъра на външните работи Екатерина Захариева. От външното министерство признаха, че по този повод е бил извикан посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров. На шефа на руската дипломатическа служба е съобщено, че дипломатът трябва да напусне България в срок от 72 часа.

Медиите в България разпространиха мълниеносно новината, като някои от тях дори бяха извадили списък на всички първи секретари в руското посолство. Не отне много време и украински и руски сайтове назоваха името на изгонения шпионин Владимир Русяев. Въпреки че от обвинението и контраразузнаването отказаха коментар, достоверни източници потвърдиха, че разследването е именно срещу Русяев.

От руското посолство обаче не реагирали и на 28.10. 2019 г. офицерът на ГРУ все още не беше заминал от страната. В резултат на това на следващия ден Макаров отново е привикан във Външно, където му е връчена официална нота, с която Владимир

Русяев е обявен за

персона нон грата

и му е даден 24 часа срок за напускане. Според източниците ни в Министерството на външните работи шпионинът си е заминал на 30.10. 2019 г. с полет за Москва.

Източници от Министерството на външните работи твърдят, че Владимир Анатолиевич Русяев е роден в Русия на 12.7.1970 г. В България шпионинът е пристигнал през август 2017 г. заедно със съпругата си Екатерина Русяева, родена на 22.4.1972 г., и тяхната дъщеря Мария Русяева, родена на 23.8.2003 г.

Кадровият офицер от ГРУ е бил вицеконсул в руското генерално консулство в Барселона през 2009 г., а по-късно, в периода 2011-2013 г., е работил в държава от Латинска Америка. Очевидно шпионинът е имал добра подготовка по испански език и е започнал разузнавателната си дейност за ГРУ по това направление.

Проверка в руски информационни сайтове за Владимир Русяев показва, че той и синът му Святослав са регистрирани на адрес ул. “Народного ополчения”, д. 50. На този адрес в Русия се намира академията на ГРУ.

Шпионажът за ГРУ изглежда семеен бизнес в Русия. Според руски сайтове братът на Владимир - Николай, роден през 1968 г., е работил като военен аташе в САЩ и Аржентина.

Снимките на Владимир Русяев в социалните мрежи показват, че

разузнавачът е бил

чест гост на

русофилски събития

в нашата страна,

чрез които посолството на Русия яростно защитава имиджа на Червената армия - освободителка на България.

Разпространената от прокуратурата информация по случая сочи, че Русяев от септември 2018 г. в продължение на близо година е провеждал конспиративни срещи с български гражданин, разполагащ с достъп до класифицирана информация на НАТО и ЕС. Срещу получаването на държавна тайна офицерът от ГРУ е предлагал и материални облаги.

За какви тайни

сведения Русяев е

искал да вербува

български граждани?

Според наши източници военното ведомство е обект на разузнавателно проникване на Русяев. Особен интерес за руската страна представлява Щабът на отбраната. Неговият шеф подпомага министъра, зам.-министрите, постоянния секретар при изпълнението на техните функции. Според запознати шпионинът се интересувал и от Дирекцията за стратегическо планиране. Същата прилага националната отбранителна стратегия, извършва анализи и препоръки за национални позиции по стратегически документи на НАТО и ЕС. Дирекцията освен това разработва и военнотехническите аспекти по практическото осъществяване на контрола над въоръженията. Осигурява на началника на отбраната действията по планиране на отбраната в съответствие с националните интереси. Подготвя военнотехническите експертизи и участия на български военни формирования в съюзни и коалиционни операции.

Интерес за руския

разузнавач е била и

работата на военните

органи на НАТО и ЕС,

участващи в различни формати на съюзно регионално военно сътрудничество, както и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Щабът на отбраната организира и координира процеса на управление на ресурсите на отбрана.

Характерно за използваните методи от ГРУ за събиране на разузнавателна информация е провеждането на тайни срещи с лица от ведомството, имащи достъп до горепосочената информация. Срещите се провеждат регулярно, основно извън София, на места, които са със среден интензитет на посещаемост, където появата на дипломата няма да прави впечатление.

По време на срещите избраният агент на ГРУ е подложен на обучение как да придобива информацията и за запазване тайната на контакта. В началото на доверителните отношения между ГРУ и избрания агент умишлено се създава убеждение у последния, че не извършва нищо нередно. Крайната цел на разузнавача от ГРУ е да вербува таен източник в българските институции, чрез който да получава всякакъв вид информация и да оказва влияение по важни за руското разузнаване въпроси.

С разкриването на действията на Русяев се разкриват намеренията на Русия за запазване на влиянието си в България и на Балканите.