След като се сближи с Анкара, Кремъл вижда слабите вражески звена на НАТО в България, Румъния и Словакия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7742091 www.24chasa.bg
Разследващи търсят следи от новичок в Солсбъри.

Кратък обзор на изгонените руски дипломати, които шпионират

През последните години се вдига медиен шум около редица случаи с експулсирани руски граждани, голяма част от които се свързват с ГРУ.

Сред най-популярните са:

На 13.10.2019 г. Службата за сигурност на Украйна (ССУ) съобщи, че руски дипломат, работещ в генералното консулство на Русия в гр. Льор, е обявен за персона нон грата в Украйна и вече е напуснал страната. Според изявлението на ССУ той се е занимавал с разузнавателна дейност.

На 11.2. 2019 г. са осъдени бившият майор от МО на Естония Денис Метсавас и баща му Пьотър Волин за предаване на поверителна информация на руското разузнаване. Метсавас, който е предавал информация в продължение на 10 г., получава 15 г. затвор, а баща му е осъден на 6 г. затвор заради петгодишната му работа в полза на ГРУ.

През 2018 г. в Австрия е задържан 70-годишен полковник от австрийската армия, работил през 90-те години за ГРУ, предоставял тайни на Русия в продължение на 30 г. Иззетите по случая документи сочат, че още през 2006 г. полковникът се опитвал да прекрати шпионската си дейност, но руските служби са му попречили.

На 22.11.2018 г.

Словакия изгони

руски дипломат от

апарата на военния

аташе,

обвинявайки го в разузнавателна дейност срещу Словакия и НАТО. Дипломатът е напуснал страната за 48 часа.

На 4.10.2018 г. става известно, че холандските служби за сигурност са изгонили 4-ма руснаци за опит през април същата година да организират хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). По данни на холандските служби 4-мата задържани руски хакери са от подразделение 26156 на ГРУ, добило популярност като АП28. ОЗХО участва в разследването на химическите атаки в Сирия и отравянето на бившия полковник от запаса на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Великобритания, на 4.3.2018 г. Паралелно министерството на правосъдието в САЩ обвини 7 руснаци, които според ведомството са агенти на ГРУ, в кибератаки срещу химически лаборатории, включително тази на Швейцария, където бе проучвано веществото, с което бе отровен Сергей Скрипал.

Други мишени на

ГРУ са били спортни

организации

като FIFA,

Световната антидопингова агенция (WADA), американската енергийна компания Westinghouse, както и други компании в САЩ, Канада, Холандия, Швейцария и Монако.

На 11.7.2018 г. от Гърция са изгонени двама руски дипломати, а на други двама е наложена забрана да влизат заради незаконни действия срещу националната сигурност и в отговор на незаконните действия на гръцка територия, които са намесени във вътрешните дела на Гърция. Атина обвини дипломатите в опит за събиране и разпространение на информация, а също така и за подкуп на държавни чиновници.

През март 2018 г. Великобритания, САЩ и други 26 страни (от които 18 от ЕС) експулсираха над 140 руски дипломати заради инцидента с отравянето на Скрипал. По случая Великобритания обвини Русия, че е отровила бившия разузнавач и неговата дъщеря Юлия с газ новичок. 

На 29.5.2017 г. стана известно, че Молдова е обявила петима руски дипломати за персона нон грата. Тогавашният премиер на страната Павел Филип обяви, че това е направено въз основа на информация, получена от службите за сигурност.

На 26.5.2017 г. Естония взе решение за изгонването на двама руски дипломати - Дмитрий Казенов, генерален консул в Нарва, и консула Андрей Сургаев.

ГРУ е финансирало

участниците в

неуспешния преврат

в Черна гора

от 16.10.2016 г. През 2019 г. Висшият съд в Подгорица призна 14 души за виновни за опита за сваляне на правителството, включително двама руски граждани-офицери от ГРУ, които са осъдени съответно на 12 и 15 години затвор.

През декември 2016 г. властите в САЩ са изгонили 35 руски дипломати, които са обвинени в нарушаване на дипломатическата дейност. САЩ също така са затворили достъпа до два жилищни комплекса, така наречени извънградски вили, на постоянното представителство на Русия в Ню Йорк и на руското посолство във Вашингтон, които са руска дипломатическа собственост.

На 8.7.2016 г. говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби съобщи, че на 17.6.2016 г. САЩ са експулсирали двама руски дипломати заради инцидент с американски дипломат в Москва.