Съдът: Има сериозен риск Банев да избяга в Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7742198 www.24chasa.bg

Олигархът остава в ареста по делото за данъчни престъпления, чака го и второ - за присвояване на пари от фалирали заводи

Сериозен е рискът Николай Банев да избяга от страната, ако е извън ареста. Това пише в определение на Апелативния специализиран наказателен съд от петък, с което окончателно се отказва свобода на подсъдимия за данъчни престъпления и пране на пари бизнесмен.

Два са рисковите фактора, сочат магистратите. Първият е намереният телефон в килията му и комуникацията през него - разговори с негови приятели от Русия, в които искал политическо убежище там. Банев е председател на евразийския клуб в България, който основа през 2015 г.

Вторият рисков фактор е укриването му във Франция и Европейската заповед за ареста му.

Освен това според съдиите Банев може да извърши друго престъпление “с оглед многообразието, наказуемостта и обществената нетърпимост на повдигнатите му обвинения”.

Делото срещу Николай Банев, съпругата му Евгения и майка му Мария започна преди 2 седмици в Специализирания наказателен съд. Следващото заседание е насрочено за 20 ноември. Има дати до март 2020 г.

Тримата са подсъдими за данъчни престъпления с щета за бюджета за над 4 млн. лв. Срещу тях ще има и второ дело - за присвоявания на 84 млн. лв. от 4 приватизирани и фалирали предприятия, за което още тече разследване.

Банев ще чака развитието на делото в ареста. Съпругата и майката на бизнесмена са на свобода.