Селфи с Ленин и Димитров? В Италия е възможно

https://www.24chasa.bg/novini/article/7742289 www.24chasa.bg
Авторката на материала се снима на улица “Ленин” в Рим.

Комунистическите вождове още имат свои улици на Ботуша

Много италианци още не могат да преглътнат, че в САЩ събарят един след друг паметниците на Христофор Колумб, откривателя на Америка. Първо беше обезглавена статуята на мореплавателя в Ню Йорк, наред са тези в Балтимор, Детройт, Хюстън. И всичко това, защото американците преосмислят историята си и

Колумб вече

е смятан за

виновен за

насилието

и жестокостите върху местното население.

В Италия подобни размисли не вълнуват кой знае колко общественото мнение. Никой и никъде из Апенините не е и помислил да се саморазправи с улиците, носещи до днес имената на комунистически диктатори, виновни за смъртта на милиони хора, най-вече в Източна Европа. А как би се приел от италианците евентуален паметник на Мусолини в някоя чужда страна? Едва ли политическият елит на страната би одобрил подобна идея. В същото време никой политик или кмет на Ботуша, дори да не е съгласен, няма проблем да се разхожда по улици с имената на Ленин, Сталин, Георги Димитров, Мао Дзедун или пък Съветски съюз.

Достатъчно е да разгърнем картите на който и да е италиански град, за да се натъкнем на един доста любопитен факт от сферата на черния хумор.

Заповядайте в Рим и се разходете по улица “Ленин” в квартал “Портуенсе”. Може да си направите селфи с табелите, поставени върху пилони, на които бащата на Октомврийската революция е обозначен като “държавник и политик, 1870-1924”. Улици на името на съветския вожд са посветени в 4 италиански общини. 

Диктаторът и баща на комунистическия холокост Йосиф

Сталин също си е

извоювал място

в алеята на

признателни

италианци,

които навремето са решили да му посветят улици в няколко общини. Такава например има и днес в Рафадали, до сицилианския град Агридженто. Не е ставало дума дали все още е уместно подобни улици да бъдат част от италианската топономастика. По улица “Сталин” може да се разходите и в Кастелфидардо, до пристанището Анкона. Любопитно е, че тя

се пресича

от ул. “Карл Маркс”

Тя пък е перпендикулярна на улица “Ернесто Че Гевара”, също на две крачки от нея.

Карл Маркс има много улици из цяла Италия. В Рим също може да пиете кафе на “Карл Маркс” в североизточната част на столицата, прелиствайки страниците на “Капиталът”.

А можеше ли “вождът и учителят на българския народ” Георги Димитров да липсва от тази другарска компания? В град Реджо Емилия, известен като родината на кооперативите, има подобна улица. Може да си направите селфи с табелата ѝ.

На “Георги Димитров”

се намират

все жилищни

кооперации,

така че, ако искате, може да си купите апартамент – някои агенции за имоти предлагат такива. 

В червения Реджо Емилия също е жив споменът за Ленин – вождът на Октомврийската революция е почетен с бюст в близкото Кавриаго и естествено, той е издигнат на площад “Ленин”. През 1970 г. тогавашното съветско посолство в Италия дарява бюста на Кавриаго, за да му се отблагодари за подкрепата по време на Октомврийската революция. И днес паметникът си седи там, както обяснява кметството, “за да свидетелства силната гражданска и политическа съвест от онези години, отвъд всякакъв срам и изопачаване на историята”.

За Ленинград и Сталинград също трябва да споменем – и те са част от съвременната топономастика. Улици с тези имена има из цяла Италия. 

На ул. “Съветски съюз” в Рим

може да се разходите на

спокойствие,

тъй като по нея няма голям трафик. Тя се намира в квартала в Северен Рим, където навремето беше разположено олимпийското градче. Пак там може да минете и по улица “Чехословакия”. СССР го няма отдавна, но въпреки това в 14 града в Италия го има на табелите по улици с това име.

Самата Октомврийска революция също е почетена с улици. Една от тях е в Реджо Емилия - града, наричан червения бастион, защото открай време се управлява от левите партии. В Монтекаволо, област Емилия-Романя,

са пoчели

с улица

маршал Тито

Пак в град Реджо Емилия има и улица “Йосип Броз Тито”. Област Ломбардия също отдава чест на маршал Тито с улица на негово име в Корнаредо, до Милано. В Монсерато, на остров Сардиния, ул. “Тито” е точно между улиците, наречени на Траян и Марк Аврелий. 

Улици са заслужили и комунистическите диктатори от Азия. Който отиде до Модена и Перо, област Емилия-Романя, може да се натъкне на улици “Хо Ши Мин”. “Екзотичният” лидер обаче явно се е харесвал доста, защото на него са нарекли улици 13 италиански общини напук на прословутата закана на виетнамския лидер:

“Може да убиете

10 милиона души

за всеки от

вашите, които

убивам аз

И така обаче ще загубите, а аз ще победя”.

В Палма ди Монтекиаро, област Емилия-Романя, има улица “Мао Дзедун”. Такава съществува и във Вали дел Пазубио, до град Виченца. Кой знае дали в общината от област Венето са чували някои от прословутите фрази на китайския вожд, като например “Без разрушение няма съзидание” и “Не е необходимо да се четат много книги”.