Обезлесяване е ускорило ерозията на почвата преди 4000 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7745122 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Ново изследване навежда на мисълта, че човешка дейност е ускорила ерозията на почвата преди 4000 години, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

Когато става въпрос за хилядолетен преиод, ерозията на почвата се диктува от движението на тектонски плочи и климатични промени. Но ако става дума за по-кратък период, местното въздействие на човешката дейност върху ерозията може да бъде преценено.

Учени се поинтересували дали повлияната от човешката дейност ерозия може да бъде изследвана в глобални мащаби. За целта анализирали проби от пластове седименти от 632 езера в целия свят.

"Езерните седименти са смятани за своеобразни архиви на динамиката на ерозията - заяви Жан-Филип Жени от института "Макс Планк" за биогеохимия в Германия. - Всички процеси, свързани с преместване на почва и скали, оставят следи в хронологично подредените слоеве седименти, които са се натрупали и съхранили на дъното на езерата."

Като използвали радиовъглеродно датиране, специалистите датирали различните слоеве езерни седименти и изследвали промените в темповете на натрупването им.

"Събирайки данни за толкова много езера, за пръв път открихме обща тенденция, свързана с увеличено натрупване на седименти през холоцена, т.е. през последните 10 хиляди години", отбеляза Пиер Франкюс от Френския национален институт за научни изследвания.

Като анализирали фосилизиран полен, уловен като в капан в древни езерни седименти, учените свързали ускоряването на ерозията през холоцена с промени в горската растителност, по-специално с обезлесяване.

"Бяхме развълнувани, когато констатирахме, че увеличеното натрупване на седименти преди 4000 години съвпада с намаляване на дървесния полен - поясниха учените. - То свидетелства за промени в горската растителност, които на свой ред вероятно водят до деградация на почвата и ерозия."

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина