Обезлесяване е ускорило ерозията на почвата преди 4000 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7745122 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Ново изследване навежда на мисълта, че човешка дейност е ускорила ерозията на почвата преди 4000 години, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

Когато става въпрос за хилядолетен преиод, ерозията на почвата се диктува от движението на тектонски плочи и климатични промени. Но ако става дума за по-кратък период, местното въздействие на човешката дейност върху ерозията може да бъде преценено.

Учени се поинтересували дали повлияната от човешката дейност ерозия може да бъде изследвана в глобални мащаби. За целта анализирали проби от пластове седименти от 632 езера в целия свят.

"Езерните седименти са смятани за своеобразни архиви на динамиката на ерозията - заяви Жан-Филип Жени от института "Макс Планк" за биогеохимия в Германия. - Всички процеси, свързани с преместване на почва и скали, оставят следи в хронологично подредените слоеве седименти, които са се натрупали и съхранили на дъното на езерата."

Като използвали радиовъглеродно датиране, специалистите датирали различните слоеве езерни седименти и изследвали промените в темповете на натрупването им.

"Събирайки данни за толкова много езера, за пръв път открихме обща тенденция, свързана с увеличено натрупване на седименти през холоцена, т.е. през последните 10 хиляди години", отбеляза Пиер Франкюс от Френския национален институт за научни изследвания.

Като анализирали фосилизиран полен, уловен като в капан в древни езерни седименти, учените свързали ускоряването на ерозията през холоцена с промени в горската растителност, по-специално с обезлесяване.

"Бяхме развълнувани, когато констатирахме, че увеличеното натрупване на седименти преди 4000 години съвпада с намаляване на дървесния полен - поясниха учените. - То свидетелства за промени в горската растителност, които на свой ред вероятно водят до деградация на почвата и ерозия."

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят