Путин награди с орден Николай Малинов, обвинен в шпионаж в полза на Русия (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7745543 www.24chasa.bg
СНИМКА: kremlin.ru

Руският президент Владимир Путин награди с орден "Дружба" редица чуждестранни граждани на церемония в Кремъл по случай руския Ден на народното единство, предаде ТАСС.

Орден "Дружба" се връчва за особени заслуги в укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите.

Тази година сред удостоените с руския орден "Дружба" е и председателят на българското Национално движение "Русофили" Николай Малинов, съобщава БТА. 

По - рано главният прокурор Сотир Цацаров даде на инспектората на ВСС съдията от спецсъда Андон Миталов, който е пуснал председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември по предварителна програма с културни събития, съобщиха от прокуратурата.

Според Цацаров това станало в разрез със закона, защото Малинов не е поискал първо разрешение от наблюдаващия прокурор, какъвто е законът, а направо от съда.

Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов бе задържан заедно със секретаря на огранизацията - бившият гл. редактор на в. "Дума" Юрий Борисов на 9-ти септември при акция на Специализираната прокуратура по обвинения в шпионаж. 

През 2017 г. Малинов бе награден от  премиера на Русия Дмитрий Медведев с държавната награда на Руската федерация “Медаль Пушкина”, както и с орден, посветен на 100-годишнината от Великата октомврийска революция.