Археолози: Британци са изградили Стоунхендж

https://www.24chasa.bg/novini/article/7745693 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Първият британски град е открит близо до равнината Солсбъри, а жителите му са изградили Стоунхендж, според нова теория на археолози.

Наскоро учените откриха около 70 000 каменни сечива в местността Блик Мийд, която е само на километър и половина от най-известния мегалитен паметник в света.

Кой е отговорен за изграждането на Стоунхендж е мистерия, чийто отговор археолозите търсят отдавна.

Счита се, че каменният кръг датира от 2000-3000 години пр. Хр., но предназначението му и начинът, по който праисторическите хора са успели да го построят, са загадка за учените в продължение на векове.

Днес археолозите наричат Блик Мийд "люлката на Стоунхендж", предава The Sun.

"Когато погледнете Стоунхендж, си мислите "къде са хората", коментира проф. Дейвид Жак от Бъкингамския университет, Великобритания.

"За да откриеш кой го е строил, най-очевидната идея е да провериш откъде идва водата", добавя той. "В Блик Мийд открихме много вещи. До 2006 г. едва 30 находки са били възстановени от този период и район, а сега са над 70 000, което съвсем преобръща нещата. Става дума за много малка зона, в която хората се появяват отново и отново, което ме кара да мисля, че това е било постоянно селище. Теориите ни за това как там са се събирали ловци от различни дружини трябва да се преразгледат".

"Това прави Стоунхендж още по-интересен, защото историята му се удължава и се свързва с хора от мезолита. Блик Мийд наистина е "люлката на Стоунхендж", казва проф. Жак.

Археолозите смятат, че близостта на Блик Мийд до вода и подходящите за паша на животни околности го правят перфектна локация за постоянно обитаване. Според тях, праисторически ловци може да са живели там до преди около 10 000 години. 

Доказателство, че мястото се е обитавало постоянно е открита платформа, която може да се е използвала за церемонии и ритуали.

Друга находка, за която се счита, че е мезолитен дом, е открита под паднало дърво на мястото през 2015 г. Счита се, че за стените му е използван дървен материал, а покривът му най-вероятно е бил от животински кожи. 

Мезолитът, наричан още среднокаменна епоха, предхожда неолита и периода, когато се смята, че е изграден Стоунхендж.

Връзка между строителите на мегалитния паметник и Блик Мийд са черепите на едър рогат добитък, които умишлено са поставени в ровове около Стоунхендж. Това предполага, че те са били считани за свещени.

Въпреки това, ловците не са известни със склонност да се установяват на едно място, така че изследователите предполагат, че Блик Мийд може да се е ползвало и като база за болни хора, деца и възрастни.