Фотограф съди Момчил Неков, ползвал негова снимка за билбордове

https://www.24chasa.bg/novini/article/7746245 www.24chasa.bg
Георги Марков със своята снимка пред билборд на Момчил Неков в Силистра СНИМКИ: Георги Марков

Фотограф входира искова молба в Окръжния съд в Силистра срещу бившия евродепутат Момчил Неков, който беше кандидат за кмет на града. Причината е неправомерно използване на снимка, направена от Георги Марков, за билбордове по време на кампанията на издигнатия от МК "БСП за България".

"Много ми е тъжно, че се наложи да смъкна снимката, която бях окачил на стената си в рамка, за да се снимам по този начин. За мен няма съмнение, че двете снимки са идентични, като това може да бъде забелязано с просто око дори и от хора, които не са професионалисти. Виждат се сенките, преминаващата по пътеката жена, както и част от образуваната облачна структура в момента на заснемането", коментира Георги Марков, снимайки се пред един от билбордовете на Неков, в който са ползвали кадъра му.

Снимката му е използвана без негово позволение, което е в разрез със Закон за авторското право и сродните му права. Тя е поставена като фон на общо 9 билборда. На 4 от тях е двулицево, а на последния само от едната страна на рекламното табло.

Фотограф съди Момчил Неков, ползвал негова снимка за билбордове

От думите на адвокат Емил Георгиев, който представлява Георги Марков пред съда, казани по време на пресконференция по случая днес, Момчил Неков е отказал да заплати авторските права, заради което фотографът сезира правораздавателните органи.

"Очаквах съдействие от него за уреждане на авторските права, но срещата за мен приключи разочароващо. Според мен политиците трябва да дават пример на обществото", каза фотографът.

"Всеки сам може да си направи извод, като последната дума ще има съдът. Живеем в правова държава и смятам, че никой не е над закона и без значение какъв си в обществото или каква длъжност заемаш, той важи еднакво за всички!", коментира още Марков.

"Самият факт, че към тази фотография има интерес да бъде използвана в нечия кампания, е достатъчно красноречива оценка за нейната авторска и художествена стойност", коментира адв. Георгиев и поясни, че в случая са налице не само имуществени, но и неимуществени вреди. 

"Няма нищо политическо в това, а е най-нормалната реакция на автор, който е ощетен", добави още той.

Размерът на исканото обезщетение е 4-цифрена сума, като е съобразена със съпоставими случаи. Адвокатът добави още, че е възможно Момчил Неков да не е прекият извършител. Ако това е така, той ще може да посочи кой конкретно е употребил кадъра на Георги Марков.

"Ако се установи престъпление от общ характер, може да се влезе в затвор до 6 години. Доста е високо наказанието в интерес на истината. Стряскаща е нормата от Наказателния кодекс, но такова нещо няма да се случи на човек, който е с чисто съдебно минало", каза още адв. Георгиев.

"Бих искал да се обърна към всички автори и творци на изкуство - не позволявайте трудът Ви да бъде незачетен, а Вие да бъдете използвани. Без значение кой стои срещу Вас, търсете правата си!", добавя фотографът.

Мъжът се занимава професионално с фотография от 10 години. На въпросния кадър са заснети останки от римската крепост в град Силистра. Георги Марков забелязва изображението си по билбордовете на Момчил Неков в началото на септември. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни