Тук Цацаров се разгневи, че обвиненият в шпионаж Малинов незаконно е пуснат в Москва, там Путин му закача орден (Видео, обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7746405 www.24chasa.bg
Владимир Путин се ръкува с Николай Малинов по време на церемонията.

Главният прокурор поиска от Инспектората на ВСС да разследва съдия, разрешил на обвинения в държавна измяна да се качи на самолета за Москва, без да има право на това

Лидерът на българската организация Русофили е със забрана да напуска България от 10 септември

Съдия от специализирания съд пусна обвинения в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов да пътува до Москва за 5 дни, за да получи ордена “Дружба” от президента Владимир Путин.

Днес лидерът на българската организация “Русофили” трябва да се завърне в София.

Андон Миталов е дал разрешението за петдневната визита в нарушение на разпоредбите на Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК). Затова и в понеделник главният прокурор Сотир Цацаров подаде сигнал до Инспектората на Висшия съдебен съвет.

Часове след като избухна гневът на главния прокурор, БТА разпространи снимки на руския президент Владимир Путин, топло ръкостискайки се с Николай Малинов. Отличието се връчва на чужденци (кои са те - виж по-долу) за особени заслуги за укрепване на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбиране между народите.

Търговецът на тютюн Малинов, който бе за кратко собственик на вестник “Дума” и неуспял собственик на телевизията на Цветан Василев, не е единственият българин, носител на орден “Дружба”. През 2013 г. беше наградена и Светлана Шаренкова, която също е в Движение “Русофили” и издател на левия вестник “Земя”, както и на седмично издание “Русия”.

Председателят на Национално движение “Русофили” Николай

Малинов е на

свобода срещу

50 хил. лв.

гаранция от

10 септември, след като го обвиниха за държавна измяна. Според прокуратурата Малинов се е поставил в услуга на две организации - “Двуглав орел” и Руския институт за стретегически изследвания на Леонид Решетников. Оттогава Малинов е и със забрана да напуска страната.

На 21 октомври двамата му адвокати Димитър Вълчев и Лъчезар Таков подали молба до специализирания съд с искане да се отмени забраната му да напуска България.

В нея те посочвали, че конкретният повод са мероприятия в Москва от 1 до 5 ноември, организирани от фонд “Руский мир” и Международния славянски съюз. Малинов бил поканен в руската столица, за да му бъде връчена награда.

Подобно мероприятие имало в Русия и в края на ноември.

В молбата адвокатите не искали да се разреши пътуване само за този период, а за цялостно отпадане на забраната.

На 23 октомври делото било изпратено от спецсъда в прокуратурата за комплектуване. След това на 28 октомври то отново било изпратено в спецсъда.

Още същия ден в закрито заседание председателят на 10-и състав Андон Миталов разрешил на Малинов да напусне пределите на страната за периода от 1 до 5 ноември. 

Определението е окончателно и препис от него бил изпратен на Гранична полиция.

Наблюдаващият прокурор Мария Макрелова сигнализирала на 3 ноември главния прокурор, защото всъщност съдът се произнесъл в нарушение на закона за нещо, което от него не е било искано, и то преди прокуратурата, както изисква процесуалният кодекс.

Според главния прокурор съдия Андон Миталов е нарушил НПК, като не е поискал първо разрешение от наблюдаващия прокурор.

“Съдът е бил сезиран с искане за отмяна на мярката за процесуална принуда “забрана за напускане на пределите на Република България”. В рамките на това производство той може да отмени забраната или да остави искането без уважение”, посочва Цацаров в сигнала.

Вместо това съдия Миталов разрешил на Малинов да напусне страната за определен период от време, без да се произнася по направеното пред него искане за цялостна отмяна на мярката и без да е надлежно сезиран. “Тоест

произнесъл се е

по жалба срещу

несъществуващ

прокурорски

отказ”,

пише в сигнала на Цацаров.

Той подчертава, че съдията е дал разрешение за напускане на страната за определен период от време. За да го направи обаче, е нужно обвиняемият или неговият защитник да са отправили такова искане до наблюдаващия прокурор, той да е отказал исканото разрешение и отказът му да бъде обжалван пред съда, посочва Цацаров.

Така произнасянето с цитираното определение - за еднократно разрешение за напускане на страна, е направено “директно”, без да има произнасяне на прокурор под формата на отказ и без съдът да е сезиран с жалба срещу такъв отказ.

През юни т.г. Висшият съдебен съвет повиши Андон Миталов в ранг “съдия във ВКС”. Той правораздава в Специализирания наказателен съд от 2014 г. Тогава е един от кандидатите. Първо отказват да го назначат след конкурса, но той обжалва и в крайна сметка успява. Преди това е бил адвокат. До 1999 г. е военен прокурор, но напуснал по свое желание. Към момента е съдия докладчик по 14 висящи наказателни дела.

През юни

Миталов отказа

да освободи от

ареста Николай

Банев

Малко преди това осъди условно сводника Росен Чолов.

След като Малинов получава разрешението да пътува зад граница, той заминава за Москва, за да участва в церемонията по награждаването му с орден “Дружба” в Кремъл. Указът за това е от 13 май т.г., 4 месеца преди да бъде арестуван и обвинен.

В Кремъл “Дружба” и за кмета на Монпелие,

банкер от Нигерия, консули в Крит и Канада

В Деня на народното единство в Русия президентът Владимир Путин раздаде ордени “Дружба” на чуждестранни граждани “за особени заслуги в укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите”.

В Кремъл сред удостоението според ТАСС са съветникът на президента на Ливан Амал Абу-Зейд; генералната директорка на аржентинския театър “Колон” Мария Виктория Алкарас; почетният консул на Русия на остров Крит Николаос Даскаландонакис; почетният консул на Русия в канадския град Сейнт Джонс Джон Стюарт Дюрант; председателката на Славянския културен център в Казахстан Татяна Кузина; председателят на Руско-колумбийската търговска палата Оскар Лопес Боланьос; почетният консул на Русия във филипинските провинции Себу, Аклан и Бохол Арми Лопес Гарсия; почетният професор на университета в Талин, Естония, Рейн Мюлерсон; президентът на Африканската експортно-импортна банка в Нигерия Бенедикт Окечукву Орама; кметът на френския град Монпелие Филип Сорел, генералният директор на италианската компания “Eнел” Франческо Стараче. 

Путин връчил и награда заедно с 2,5 милиона рубли на социоложката Леокадия Дробижева, ръководителка на Центъра за изследване на междунационалните отношения, Института по социология и Федералния научноизследователски социологически център към Руската академия на науките. Наградата е за "сплотяване на многонационалния народ на Русия и хармонизиране на междунационалните отношения”, посочва ТАСС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Археологическият сезон е на път да се провали. Причината е нарастващата пандемия, заради коронавирусът и извънредното положение, което е обявено в страната ни. "По-рано от края на май няма да има разкопки със сигурност. В момента няма никакви съвещания, не могат да се издадат нужните документи. Страхувам се

Посолството на Израел в България разпространи образователен клип, което показва начина за разпространение на Covid-19. Видеото демонстрира начинът, по който коронавирусът Covid-19 би могъл да зарази потенциално голям брой хора както и мерките, които може да вземе всеки, за да предотврати

Михаела Маринова е една от младите звезди на поп сцената. Тя изгря на музикалния небосклон с участието си в третия сезон на "Х фактор". Сред по-известните й песни са "Стъпка напред", "Не ти ли стига" и "Листата падат". Родена е на 7 май 1988 г. в София. Започва да пее в детска вокална група на 4 години