Изборни мистерии: в София “изчезнаха” 100 хил. души, в Плевен се появиха 20 хил. (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7746429 www.24chasa.bg

Оказа се грешка на областните управи, не влияе на резултата

Истинска изборна мистерия се завихри в понеделник заради броя на гласоподавателите в София и Плевен. Веднага след публикуването на резултатите на интернет страницата на ЦИК стана ясно, че необяснимо само за 7-те дни между първия и втория тур избирателите в столицата са намалели с повече от 100 хил. души. Тези в Плевен пък се бяха увеличили с 20 хил.

На първия тур в София право на глас са имали 1 165 955 души, а на втори - само 1 064 772. В Плевен пък числата бяха съответно 115 324 гласоподаватели за първи тур и 135 179 за втори.

Огромните разлики в броя на гласоподавателите веднага породиха съмнения за изборна манипулация. Тези числа реално оказват влияние единствено на отчетената изборна активност, но не и на резултатите, тъй като резултатите се определят върху отчетените действителни бюлетини, успокои обаче говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Цял ден комисията, подчинената на регионалното министерство дирекция ГРАО и областните управи в София и Плевен, опитваха да си изяснят къде е скрита изборната мистерия.

Финално се оказа, че става въпрос за грешки на областните управители. За първи тур в София е подаден броят на гласоподавателите от европейските избори, но без да се извадят хората, които не отговарят на условието за уседналост. За втория тур се поправили. В Плевен пък били сметнали два пъти хората в селата, обясни Андреев.

Намери своя кмет
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Интересен начин да спрат съседите си да излизат си измислиха в столична кооперация. Ликът на шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски посрещаше всеки, който беше решил да излезне извън пределите на блока. Снимка: Забелязано в

Въпреки призивите на оперативния кризисен щаб всички да си останат по домовете и през днешния ден много столичани решиха да използват благоприятната прогноза и да излезнат на чист въздух. Полицията беше поставила патрули на възлови места в столицата, където по принцип има струпване на хора, а полицаите се опитваха всячески да накарат хората

Гей браковете са сред основните причини за разпространението на епидемията от covid 19, обяви влиятелният иракски духовник Муктада Садр. В поредица от туитове, наречени "Небесни послания" близкият до терористични организации духовник дава своята версия за появата на пандемията коронавирус. В първата част на неговите послания той счита