Най-инфарктната победа е в Гурково - с 16 гласа, 77 в Шумен, 111 в Дупница. Фандъкова е с 20 хил. повече от Манолова (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7746434 www.24chasa.bg
Малко над 42% бе избирателната активност в страната в неделя. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Разликата в столицата се равнява приблизително на броя бюлетини с отметка “Не подкрепям никого”

Победа, донесена от едва 16 гласа - това е най-инфарктната разлика в кметската битка за гласовете на втория тур, сочи преглед на резултатите при преброени 100% протоколи.

16 бюлетини повече осигуриха на ДПС кмет на община Гурково. За кандидата на движението Мариан Цонев на балотажа са гласували 1328 души, а за досегашния кмет от ГЕРБ Иван Иванов - 1312-ма. Така ДПС проби в малката подбалканска община. Общо 3-ма общински кметове ще има за първи път ДПС в област Стара Загора - взе Павел баня и Гълъбово още на първия тур.

На 111 гласа от победата пък остана някогашният кмет на Дупница, сега отново претендент за поста, Първан Дангов от БСП. Той взе 48,20% срещу 49,21% за Методи Чимев от ГЕРБ. Чимев започва третия си мандат.

При областните кметове пък най-драматична се оказа битката за Шумен на балотажа. Едва 77 гласа не позволиха на подкрепения от БСП Венцислав Венков да измести от креслото досегашния кмет Любомир Христов от ГЕРБ. През целия изборен ден откъм областта не постъпваха данни за екзитпол. Само

на 374 бюлетини пък

закрепи поста си в

Ловеч кандидатката

на ГЕРБ

Корнелия Маринова в битката срещу подкрената от БСП Радина Банкова.

В Перник разликата е под 1000 ласа - кандидатът на БСП Станислав Владимиров, досегашен соцдепутат, спечели срещу досегашната кметица от ГЕРБ Вяра Церовска с 985 гласа повече.

Варна също отбеляза рекорди - с най-слаб интерес от всички области в страната на избирателите към балотажа, но и с най-голяма разлика между победителя и опонента му.

4 пъти повече гласове

взе досегашният кмет

на ГЕРБ Иван Портних

от Костадин Костадинов от “Възраждане”.

При останалите балотажи разликите съответстват приблизително на броя на населението на съответната област и популярността на фаворита за поста сред избирателите ѝ.

Така с 5475 гласа повече Валентин Ревански от “Пряка демокрация” взе Ямбол пред червената Катя Георгиева. Там ГЕРБ не стигна до балотажа.

В Благоевград независимият, но подкпепен от БСП Румен Томов спечели с 5145 гласа преднина пред досегашния кмет Атанас Камбитов от ГЕРБ.

3741 видинчани повече пък са се доверили на Цветан Ценков от местната десноцентристка коалиция начело със СДС пред опонента му със същата фамилия от ГЕРБ Огнян Ценков.

В Добрич си преизбраха Йордан Йорданов от ДБГ, който откъсна Надежда Петкова от ГЕРБ на 9819 гласа.

След 12 г. управление на Пазарджик Тодор Попов си извоюва още 4 от името на местната коалиция “Новото време”, като остави на 4608 гласа опонента си от БСП Благо Солов. Плевенчани преизбраха кмета си Георг Спартански, явил се като независим, давайки му 1478 гласа повече от Мирослав Петров от ГЕРБ.

В Пловдив

с цели 15 726 гласа

Здравко Димитров

от ГЕРБ победи

Славчо Атанасов

от НФСБ/ВМРО. И в Русе новият кмет се откъсна силно - досегашният депутат от БСП Пенчо Милков получи 12 229 гласа над кандидата на ГЕРБ Диана Иванова.

1936 бюлетини повече пък донесоха победата в Разград на Денчо Бояджиев от БСП над Валентин Василев от ГЕРБ. В Търговище ДПС се готвеше да вземе втори областен кмет, но Хамди Илиязов остана на 9641 гласа отДарин Димитров от ГЕРБ.

Бившият евродепутат от БСП Момчил Неков загуби в Силистра от Юлиян Найденов от ГЕРБ с разлика от 1063 гласа. В Сливен 10 446 повече взе Стефан Радев (ГЕРБ) от Кольо Милев (БСП), а в Смолян Николай Мелемов от ГЕРБ има актив от 2604 гласа пред левия Стефан Сабрутев.

Голямата битка в столицата финално приключи с 20 366 гласа преднина за Йорданка Фандъкова пред Мая Манолова. Приблизително същият брой са избирателите, отбелязали “Не подкрепям никого” в бюлетината си.

Намери своя кмет
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г