Мая Манолова първо иска да касират изборите в София, после идва новият й проект

https://www.24chasa.bg/novini/article/7746463 www.24chasa.bg
Мая Манолова заедно с председателя на инициативния и? комитет Никола Вапцаров.

Неуспялата кандидатка обяви за най-големия си успех новите 50 000 гласа между двата тура

Щабът ѝ обвини всички, дори медиите, за лошия резултат на балотажа

Новото поприще на омбудсманката нямало да е партия

Касиране на изборите в София е първата цел на неуспялата кандидатка Мая Манолова, едва след това тя ще обяви новия си проект. В този ред подреди в понеделник след загубения балотаж следващите си стъпки Манолова.

“Няма да

се откажа

Ще намеря начина и формата тази гражданска енергия да не бъде пропиляна и разпиляна, а да бъде фокусирана за постигането на промяна на модела в София и в България. Как ще стане това, ще обявя, след като чуя окончателните резултати от гласуването”, каза тя в изборната нощ и даде знак, че работи върху свой политически проект. Намерението си Манолова споделяше неофициално и преди предизборната кампания като вариант на действие при загуба на вота.

Проектът няма да е партия, но форматът ще се изясни, когато е готова с анализа на изборите, уточни тя към дата 4 ноември.

За Мая Манолова

големият успех

са спечелените

50 хил. гласа

между първия

и втория тур

Най-дейният член на нейния инициативен комитет Никола Вапцаров пък подготвя жалба за касиране на изборите в София, която ще бъде подадена пред съда до петък.

В избирателните списъци има разлика от 100 001 регистрирани избиратели между първия и втория тур, посочиха от комитета на Манолова като основание за жалбата си.

Втората причина за подготвяната жалба е изнасянето от страна на медиите на прогнози за резултата от вота от екзитполове в изборния ден. Сред тях беше и сайтът на “24 часа”.

Младият г-н Вапцаров е подал 10 жалби към ЦИК за това нарушение, похвали се той.

Според комитета на Манолова съобщенията за голяма разлика, която даваха социолозите, демобилизирали хората, които можело да излязат да гласуват за нея на балотажа.

Друго нарушение, смутило щаба на доскорошната омбудсманка, е, че въпреки методическите указания на ЦИК в общинската комисия са били приемани разпечатани протоколи.

Недействителните бюлетини - 2300 на брой, също ще са вписани в аргументите за касиране на вота. Там ще са и

празните

протоколи

без резултат

и над 23 жалби за купен вот.

В нощта на балотажа Никола Вапцаров се опита да повтори сцените на лидера на “Атака” Волен Сидеров от нощта на първия тур и поиска да влезе в общинската избирателна комисия (в зала “Арена Армеец”), докато се приемат изборните книжа от секциите, но не беше допуснат.

“Нашият наблюдател в “Арена Армеец” беше държан в клетка. Имаме данни, че чували са се отваряли преди изчислителния център и така са се променяли данни. Всичко това ни дава основание да искаме повторно преброяване и касиране на вота”, мотивира се наследникът на прочутата фамилия.

От ОИК поясниха, че като шеф на инициативен комитет на кандидат за кмет той няма право да влиза, но надлежно регистриран наблюдател от щаба на Манолова е бил в ОИК при приемането на протоколите.

От Централната избирателна комисися пък напомниха, че нямат отношение по искания за касации, те се отправят към съда.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из