Д-р Иван Димитров: Съжалявам, не съм искал да го убивам

https://www.24chasa.bg/novini/article/7746953 www.24chasa.bg
Д-р Иван Димитров СНИМКИ: Евгени Цветков

"Съжалявам още веднъж. Не съм искал да го убивам". Това бяха последните думи на д-р Иван Димитров в Пловдивския апелативен съд, където той застана отново днес след протест на прокуратурата и близките на жертвата заради оправдателната му присъда за убийството на Жоро - Джевизов - по прякор Плъха. 

Обвинението и роднините на жертвата настояват лекарят да бъде осъден за убийство при превишаване на пределите на неизбежна отбрана. На първа инстанция в Окръжен съд пловдивският ренгенолог бе оправдан. Той получи само 2 г. условно за незаконно притежаване на пистолета "Валтер", с който е стрелял по Плъха. 

Екшънът се е разиграл на 1-ви март 2018 г. вечерта, когато Плъха влязъл в гаража на доктора, за да краде. 

Д-р Иван Димитров бил по това време в дома си сам, слязъл на двора да провери какво става и заварил рецедивиста в пристройката си. Жоро Джевизов хвърлил по него нож, улучил го в крака, а ренгенологът стрелял във въздуха. Апашът запратил втори предмет по него и лекарят гръмнал в тъмното по посока на нападателя си. Улучил го в гърдите. 

Защитниците на лекаря са категорични, че той е действал в условията на неизбежна отбрана. 

Преди делото днес приятели и колеги на д-р Иван Димитров се събраха пред съдебната зала, за да му покажат моралната си подкрепа. Посрещнаха го с аплодисменти.    

Прокурор Румен Боев
Прокурор Румен Боев

Близките на Плъха
Близките на Плъха

Председател на съдебния състав Магдалина Иванова
Председател на съдебния състав Магдалина Иванова