50 000 карти за съгласие за донорство тръгват от днес (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7746957 www.24chasa.bg
Кирил Ананиев СНИМКА: Архив

Над половината от българските граждани смятат, че е нужна промяна в законодателството, така че да се декларира изрично съгласие за донорството

50 000 карти, в които всеки български граждани ще може да отбелязва приживе, че иска да стане донор, започват да се раздават от днес. Те ще са достъпни в регионалните здравни инспекции на всеки град. Ще се раздават и на обществени места от доброволци на Българския червен кръст.

Представянето на донорската карта постави началото на Националната информационна кампания на Министерството на здравеопазването за по-голяма информираност на обществото по темите за органното донорство и трансплантациите.

Самата карта ще служи само за ориентир на близките в случай на нещастен инцидент с техен близък. Крайното решение остава тяхно, уточни здравният министър Кирил Ананиев.

Според социологическо проучване на Алфа Рисърч обаче, проведено в края на септември, по поръчка на здравното министерство, близо 52% от запитаните в над 800 интервюта български граждани заявяват, че идкст промяна в законодателството. Сега приживе може да се изрази изрично несъгласие за донорство, което, според запитаните, трябва да с е промени на изрично съгласие.

"Това поставя въпроса за провеждането на сериозен дебат по темата", каза министър Ананиев.

Иначе спад в готовността на хората да станат донори или да позволят техен близък да стане донор, отчита още проучването на социолозите. Той се изразява от около 40% през 2006-2009 г. до 35 на сто сега, при средни стойности от 53-55% за страните в ЕС.

Сред другите изводи от проучването са висока подкрепа на идеята регистрираните донори и техните семейства да се ползват с приоритет при необходимост от трансплантация. Значително засилване на информираността по темата чрез повече брошури, информация на официални сайтове, както и разкази в медиите на трансплантирани и близки на донорите.

Страхът от злоупотреби и дали би се приложило достатъчно лечение и би се направило всичко необходимо при инцидент с човек заявил приживе, че искя да стане донор, е сред основните причини за отказ на съгласие. Хумнността и желанието да се даде шанс з живот на друг човек пък е основният фактор за донорство.

"Донорството е онзи хуманен акт, който няма аналог. А трансплантацията е постижение на медицината, което дава шанс за живот. Да увеличим броя на трансплантациите е изключително важна мисия, която всички ние дължим на нуждаещите се хора, за да могат да живеят по-продължително време. Да увеличим донорите в България, би било добре да стане лична кауза на всеки", каза министър Ананиев.

Основна цел на стартираната от него кампания е да увеличи информираността на обществото по темите з донорството и трансплантацията. Кампанията ще приключи на 5 декември, когато ще бъде направен и отчет на резултатите от нея.