Емил Радев: ЕС засилва контрола по границите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7747164 www.24chasa.bg
Емил Радев СНИМКА: Пресцентър на ГЕРБ

Контролът по външните граници на ЕС ще бъде засилен още повече, каза днес във Варна евродепутатът от ЕНП Емил Радев. По думите му една от стъпките в тази посока ще бъде свързването на отделните действащи информационни системи - Шенгенската, визовата и Евродак, предава БТА.

Новите системи вход-изход ще направят много по-сигурни европейските граници и ще позволят по-качествено да се засичат фалшиви документи и опити да се влиза с една самоличност и да се излиза с друга, обясни Радев. По думите му от особено значение е и фактът, че ще може да се проследяват бързо и биометричните данни на проверяваните.

Продължава и укрепването на европейската гранична и брегова охрана, чийто състав трябва да стигне до 10 000 служители, каза още Радев. Той посочи, че България и в момента прилага европейските правила, има достъп до всички данни и използва наличните информационни системи, включително Шенгенската.

Във Варна днес Емил Радев направи дарение от книги на Регионалната библиотека в крайморския град. Благотворителният му жест е по случай Деня на будителите 1 ноември. Радев, който е посланик на библиотеките, дарява книги на варненската културна институция за седма година. Този път той бе акцентирал върху българските автори, които според него стават все по-търсени.