С 47 км/ч е карал шофьорът, блъснал четирима на спирка във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7747369 www.24chasa.bg
Кадър: бТВ

С 47 км/ч е карал шофьорът, който блъсна четирима души на спирка във Варна. Сред пострадалите са 2 момичета на 14 години и мъж на 27 г. 

Точната скорост на движение се знае, тъй като автомобилът е служебен и е бил оборудван с джипиес и видеорегистратор, посочи бТВ

Джипиесът е показал, че той се е движил по права линия, когато изведнъж започва плавно да се отклонява.

Водачът на автомобила се е връщал от нощна смяна.

В кръвта му не е установено наличие на алкохол или наркотици, установиха разследващите.

По-рано съобщихме, че остава критично състоянието на едното 14-годишно момиче, което беше пометено на спирката във Варна. То е във варненската болница „Св. Анна”, в кома и на апаратно дишане.

В реанимацията се намира и 27-годишният мъж, който обаче е в съзнание и е контактен. Няма опасност за живота и на третия пострадал – отново момиче на 14 години.

21-годишният шофьор на автомобила е задържан за 24 часа. Засега не се предвижда удължаване на ареста му. Основната версия, по която работи полицията е, че водачът е заспал зад волана.

Шофьорът има книжка от три години и единственото му провинение е за невключени фарове.

По случая се води досъдебно производство.

От Института за пътна безопасност посочват, че тежкият инцидент във Варна се дължи основно на пропуски в организацията на движението.

Ето защо той се обръща към всички новоизбрани кметове незабавно да възложат извършването на инспекции по пътна безопасност на местата с концентрация на катастрофи, както и в зоните на спирки на градския транспорт, районите около училища и детски градини.

При извършени инспекции на много места прави впечатление, че често се нарушават правилата за това къде и как може да се поставят спирки.

В град Крън, където загинаха шест души преди по-малко от месец, в зоната на тежката катастрофа е идентифицирана незаконна спирка, която е обособена именно от администрацията на общината.

Единствената възможност, която може да доведе до обезопасяването на спирките и гарантиране на живота и здравето на хората, които са избрали да използват градския транспорт за придвижване, е чрез извършването на експертни проверки и изработването на конкретни мерки, посочват от Института за пътна безопасност.