Ще пусне ли Борисов кметовете си за повече от три мандата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7748334 www.24chasa.bg

В нощта на изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че обмисля идеята кметовете на партията да имат максимум три мандата.

Всъщност идеята съвсем не е плод на емоции от изборната нощ. За освежаване на партията министър-председателят заговори два месеца преди изборите, и то точно в Русе, където БСП направи пробив и се пребори за кметския пост.

“ГЕРБ няма да подкрепя кметове повече от три мандата”, каза Борисов в началото на септември. “Един от мотивите за това решение е, че така партията се обновява”, продължи той и като пример посочи ситуацията в Русе, където въпреки успешните два мандата кметът Пламен Стоилов не бе издигнат за трети.

“Това е последният път, в който пускам кметовете повече от трети мандат. Защото ние правим много неща, но винаги има един-два негатива, които ни ги прикачват и започват да се упражняват върху тях. Стоилов остава в партията и ще помага с всичко”, посочи през септември премиерът.

Както “24 часа” писа, ако се реализира точно тази идея за освежаването, означава, че поне 7 прочути имена - управниците на Бургас Димитър Николов, на Стара Загора Живко Тодоров, на София Йорданка Фандъкова, на Смолян Николай Мелемов, на Велико Търново Даниел Панов, на Варна Иван Портних, на Силистра Юлиян Найденов, май започват последни 4 години от кариерата си в местната власт.

“24 часа” потърси всички кметове на ГЕРБ с много изпълнени мандати, но те или не бяха открити, или не желаят да коментират думите на премиера Борисов. Отговорите на Живко Тодоров, Николай Мелемов и Юлиян Найденов виж долу.

Живко Тодоров: Това е последният ми мандат, Изпълнителната комисия да подкрепи лидера

“Цялата Изпълнителна комисия на ГЕРБ трябва да подкрепи това, което премиерът иска - така ще се прочисти партията от елементи, които са се възгордели прекалено много”, коментира Живко Тодоров, който е и член на Изпълнителната комисия на партията.  

За себе си той беше категоричен, че смята настоящия си мандат за последен като кмет на Стара Загора.

“Човек не бива да се сраства с властта. Смятам, че това трябва да бъде и моят последен мандат. В противен случай се получава една инерция, която в даден момент не е добра за никого. Човек трябва да бъде на даден пост дотолкова, доколкото е полезен”, допълни Тодоров.

Николай Мелемов: Кмет може да се провали и с един мандат, а ако е качествен, може да е успешен и повече от 3

“Това мнение на лидера на ГЕРБ приемам и ще се съобразя с него. Г-н Борисов има своите доводи, но считам, че когато един кмет не работи на нужната висота, може да се провали и с един мандат. 

Когато е качествен, може да управлява успешно и с повече от три мандата”, коментира Николай Мелемов, който спечели за трети път доверието на жителите на Смолян.

Д-р Юлиян Найденов: Ще се съобразя с решението

“Ще се съобразя с решението, взето на централно ниво. Аз не съм член на ГЕРБ, но и трите мандата съм подкрепен от тази партия и много благодаря за доверието , взаимно е”, бе коментарът на д-р Юлиян Найденов, кмет на Силистра.