Странният случай с арестанта - кмет на Несебър: ЦИК или прокурор да разплете казуса?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7748446 www.24chasa.bg
Николай Димитров спечели още на първия тур.

Адвокатът Ина Лулчева поиска Николай Димитров или да бъде освободен, или да бъде конвоиран до морето, за да положи клетва в понеделник

Мистериозно изчезна основният свидетел за купени гласове на вота

Свалиха имунитета на председателя на местния парламент, но до днес няма нито обвинения, нито арест

Централната избирателна комисия влезе във филм без ясен финал след ареста на кмета на Несебър часове преди изборите, които той спечели.

И ако сега Николай Димитров не стигне до клетвата си на 11 ноември, понеделник, ще е случай на нарушаване на гражданските права.

Казусът става конституционен - областният управител на Бургас поиска ЦИК да го разреши, а ЦИК върна тази грижа обратно край морето. (Проследи мача помежду им долу.)

Централната избирателна комисия разреши ареста на кандидата за четвърти мандат в Несебър. Вероятно прокурорите имат основателни подозрения, за да го поискат, но въпреки разследването Димитров бе избран законно и не може да му се пречи да влезе в длъжност. В крайна сметка в България не съществува наказание арест за неопределен брой месеци. Задържането под стража е охранителна мярка, за да се проведат съответните разследващи действия. Тя не е наказание и докато Димитров няма присъда, потвърдена на три инстанции, той има права, както и останалите граждани.

За да се излезе от този казус, вероятно ЦИК трябва да нареди на съдебните власти Димитров да бъде пуснат, за да положи клетва. Това не отменя разследването срещу него, което според юристи трябва да продължи и делото му да влезе експедитивно в съда. Там, ако се докаже вина и получи присъда, Димитров трябва да бъде отстранен от длъжност по съответния ред.

Адвокат Ина Лулчева поиска във вторник

Специализира-

ната прокуратура

да осигури

възможност на

кмета да положи

клетва

и да присъства на първото заседание на новоизбрания общински съвет. Тържественото заседание, на което новият стар кмет на морската община трябва да се закълне, е насрочено за идния понеделник от 14 часа в зала “Мелсас”.

Молбата, която бе депозирана в Специализираната прокуратура, е за промяна на мярката на Димитров от задържане под стража в по-лека.

В случай че не бъде пуснат на свобода, защитата му алтернативно предлага той да бъде конвоиран до Несебър за заседанието.

Димитров е в ареста от 22 октомври. Тогава прокуратурата го обяви за лидер на престъпна група за купуване на гласове. Само пет дни след задържането си кметът спечели своя четвърти мандат на първия тур. За него гласуваха 8081 жители на общината.

В молбата до спецпрокуратурата Лулчева цитира Европейската конвенция за защита правата на човека, която гарантира правото на неприкосновеност на личния живот.

“В което несъмнено се включва и правото на трудова заетост и политическа активност, като намесата на държавните власти в упражняването на това право е недопустима освен в случаите, предвидени в закона и необходими в едно демократично общество”, посочва Лулчева.

Тя казва още, че лишаването на Димитров от “възможността да положи клетва като избран на демократични избори кмет на община Несебър не е необходимо в демократичното общество”.

Лулчева посочва,

че встъпването

му в длъжност

не застрашава

националната и

обществена

сигурност,

правата и свободите на другите.

“Препятстването на г-н Димитров да положи клетва като кмет на община Несебър води до накърняване не само на неговото право на личен живот, но и накърнява правото на жителите на община Несебър да бъдат управлявани и представлявани от лицето, което те са избрали при пряк вот”, смята защитата.

Досъдебното производство срещу Николай Димитров, Георги Георгиев, Петър Тодоров, Константин Лефтеров и Атанас Япаджиев е от средата на октомври.

Георгиев, Тодоров и Лефтеров са избрани за общински съветници, а Япаджиев не успя да се пребори за кмет на Св. Влас.

Три дни по-късно ЦИК даде разрешение за сваляне на имунитета и повдигане на обвинение и на Костадин Нищелков, който е бил председател на общинския съвет. В Несебър очакваха и той да бъде арестуван, тъй като така се случи с Николай Димитров и останалите - първо им повдигнаха обвинение и часове по-късно - след 22 часа, ги извикаха и арестуваха. До днес обвинения срещу Нищелков няма.

Разследването започва в началото на септември, когато бившият шеф на БКС (Благоустрояване, комунално стопанство и озеленяване) Димитър Балинов от село Св. Влас отива в ДАНС. Пред агентите казва, че “много се притеснил”, защото му предложили да купува гласове. Докъм 20 септември по случая няма развитие. С наближаването на вота Балинов започва да търси Тодоров и Георгиев.

Всъщност Балинов е познат в Несебър и Свети Влас, където местните твърдят, че имал сериозни проблеми с алкохола. Точно заради тях, а и заради неявяването му на работа е бил уволнен от БКС.

По време на делата в апелативния спецсъд пък се разкриха и други подробности от живота на

Балинов, който

след акцията на

ГДБОП в Несебър

е потънал вдън

земя

Срещу него имало жалба от бившата му вече съпруга, доскоро полицайка в Слънчев бряг, за домашно насилие. При едно от нападенията на мъжа ѝ за служителката на реда се застъпил неин колега. Балинов му налетял и затова срещу него се води дело за нападение над полицай. Балинов е бил освидетелстван, че е с психично разстройство и на антидепресанти. Този детайл открили адвокатите на обвиняемите. Затова те смятат, че на показанията му не трябва да се дава вяра.

Близки на Димитров пък разказват, че от два месеца

кметът бил

подложен на

хакерски атаки,

за да си смени

паролите на

пощата и

файсбук

Той разказал това на по-голямата си дъщеря. Мистерията станала пълна, когато седмица преди изборите от нейната кола изчезнал лаптопът ѝ. Автомобилът бил паркиран на бул. “Христо Ботев” в София. Друго не липсвало, но от компютъра нямало и следа.

Областният управител на Бургас

пита ЦИК как Димитров да положи

клетва, оттам му “върнаха топката”

Областният управител на Бургас, а не ЦИК трябва да реши казуса с полагането на клетва от Димитров, стана ясно на заседанието на ЦИК във вторник.

Комисията разгледа писмо от областния управител Вълчо Чолаков, в което той иска ЦИК да даде указания как да се действа, тъй като срокът, в който Димитров трябва да положи клетва като кмет на Несебър, изтича на 11 ноември. В писмото се настоява комисията да даде тълкувание на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА).

Членовете на ЦИК обаче бяха категорични, че комисията е правоприлагащ орган. Като такъв тя не е компетентна да тълкува закони и да изразява становища как те да бъдат прилагани. Така топката се върна отново при областния управител, който отправи запитването.

“Няма пречка общинските съветници да се закълнат, да си изберат председател, нов правилник за работа и комисии. Оттам нататък обаче как ще се процедира е в правомощията на избирателната комисия да реши”, заяви Чолаков преди решението на ЦИК.

Според шефката на ОИК в Бургас Елка Стоянова, ако Димитров не излезе от ареста за клетвата, в правомощията на общинския съвет е да остави за 1 месец като вр.и.д. кмет посочения от него Виктор Борисов. Той го заместваше в предизборната кампания. При положение обаче, че не бъде освободен до месец, законодателят предвижда процедура по прекратяване на правомощията му.

При тази хипотеза общинската администрация уведомява ОИК за неоснователни причини за изпълнение на служебните задължения, какъвто се явява арестът. Ако не го направи, комисията се самосезира. Така след месец Несебър може да се окаже на прага на нови избори, ако Димитров не излезе на свобода. При това положение ОИК ще задейства процедура за прекратяване на правомощията му и уведомява ЦИК, а общинският съвет избира вр.и.д. до избора на титуляр с провеждането на нови избори, които се насрочват от президента.

Ако не положи клетва на първата сесия, може да го направи в някое от следващите заседания според чл. 23 ал. 2 от ЗМСМА, обясни Стоянова.

Намери своя кмет