Парламентът одобри процедурата и правилата за избор на шеф на КПКОНПИ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7748986 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Парламентът одобри процедурата и правилата за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/.

До процедурата се стигна след като предишният ръководител на антикорупционния орган Пламен Георгиев подаде оставка заради скандала "апартаментггейт", а по-късно получи назначение като консул на България във Валенсия, предаде БТА.

Според правилата, кандидатът трябва да представи декларации за имущество, за съгласие да бъде проверен по закона за разкриване на досиетата и обявяване на принадлежност към бившите ДС и РУ на БНА.

Той трябва да представи и писмено съгласие да бъде предложен, да има юридическо образование и необходимия юридически стаж.

В 14 дневен срок от приемането на правилата народните представители внасят предложения за председател на антикорупционния орган в комисията за противодействие на корупцията към НС.

В седемдневен срок от публикуването на кандидатурите номинираните трябва да представят в комисията писмена концепция за работата си като председател на КПКОНПИ.

Изслушването на допуснатите кандидати става на открито заседание на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в реално време на интернет страницата на НС.

Гласуването се извършва поотделно за всеки кандидат. За избран се смята този, получил повече от половината от гласовете на присъстващите депутати. Ако няколко претенденти имат посочения брой гласове, за избран се обявява този, който е взел най-много.