ЦИК: 44% от гласувалите на местния вот са използвали преференция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7749934 www.24chasa.bg
Александър Андреев СНИМКА: Архив

Избирателната активност към 20.00 часа на втория тур на местните избори, е била 42,10 процента, съобщи пред журналисти днес Александър Андреев, член и говорител на Централната избирателна комисия. Избирателната активност е изчислена на базата гласували 1 674 147 избиратели, уточни той. Говорим за избиратели, а не за гласове, уточни той.

Най-високата избирателна активност е отчетена в Белене 83,03 на сто - и община Георги Дамяново - 83.33 на сто. Най-ниската активност е била в Пловдив - 28.91 на сто и във Варна - 28.97 процента.

Общият брой на жалбите и сигналите извън тези, получени в двата изборни дни - 27 октомври и 3 ноември, са били 348. Това са жалбите и сигналите от насрочването на изборите до днес, каза Андреев, цитиран БТА.

От тях 78 са срещу решения на общинските избирателни комисии /ОИК/, 137 срещу решения за регистрация на партии, коалиции и независими кандидати, 18 за повторно преброяване и които са отнесени до ОИК и до административните съдилища 98 за предизборната кампания.

На 3 ноември в ЦИК са подадени общо 129 жалби и сигнали. От тях 62 във връзка с нарушения на организацията на изборния ден; 16 са жалбите и сигналите за нарушения на избирателните права - най-вече заради липсата на уседналост; 44 сигнали за предизборна агитация като 20 от тях са за публикуване на резултатите от социологическите проучвания - по тях ЦИК е установила нарушения на девет медии. Има и 7 жалби и сигнали за купуване на гласове - по тях ЦИК и ОИК нямат компетентност и те са препратени на прокуратурата и на МВР, каза Андреев.

С преференции в изборите за общински съветници на първия тур са гласували 1 363 183 души или 44 на сто от общо гласувалите. Най-много преференции има в протоколите за общинските съветници в Симитли - 92 процента и Челопеч - 86 процента. Най-малко преференции има в протоколите на Черноочене - 3 процента, Якоруда - 4 процента и Хитрино - 8 процента. В София град с преференции са гласували 21 процента от избирателите, в Пловдив - 36 процента и във Варна - 45 процента.В големите градове с преференции са гласували между 40 и 50 процента от хората. В 16 от листите има пренареждане на основата на преференции, но нито една от тях не е за голям град, каза Андреев.

Повторното въвеждане на данните от Шумен не открива такива грешки, които да променят решенията на ОИК, каза Андреев. Този въпрос може да бъде поставен пред административния съд и да се установи законосъобразността на избора на кмет на Шумен, каза още Андреев.

ЦИК вече е разгледала казуса с кмета на Несебър, който е задържан и се е произнесла, че не може да се меси в тълкуването и прилагането на Закона за местното самоуправление и местната администрация, каза Александър Андреев.

Показаните по една телевизия днес протоколи от един от кандидатите в София / Мая Манолова по бТВ/ могат да бъдат използване при обжалване на резултатите пред административен съд, каза още говорителят на ЦИК.

Централната избирателна комисия не може да се произнесе по случая, защото ОИК отчита резултатите и го обявява с решение. Това решение подлежи на съдебен контрол според Изборния кодекс, каза Андреев.

Намери своя кмет
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България