Франция търси работници извън ЕС, реже социални права (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7778162 www.24chasa.bg
Премиерът Едуар Филип обявява мерките. СНИМКА: РОЙТЕРС

Париж обяви 20 мерки за контрол на миграцията, ще актуализира търсените професии до лятото

Френският премиер Едуар Филип обяви в сряда 20 мерки, които трябва да позволят на страната “да си върне контрола над имиграцията”. Президентът Еманюел Макрон, който е в Пекин, се възползва, че е на 9500 км разстояние, за да не направи изявление по въпроса.

“Аз поставих целта, правителството я изпълнява”, каза лаконично държавният глава. Според анализатори той избягва в момента да е в светлините на прожекторите след скандала с интервюто му в крайнодясното издание “Вальор Актюел”. Там обяви, че предпочита законни мигранти от Африка, пред незаконни български и украинска канали, с което разгневи София и Киев.

Един от основните моменти от предложените мерки е въвеждането на квоти за трудови имигранти извън ЕС. Броят на работните места ще бъде оповестен за първи път през лятото на 2020 г. и ще бъде актуализиран на всеки 12 месеца.

Франция има списък с т. нар. професии под напрежение - или такива, в които има най-голям дефицит на кадри, но той не е актуализиран от 2008 г. Сега това ще бъде направено съвместно със социалните партньори и териториалните общности. Трудовите мигранти ще бъдат наемани за точно определена работа и ще имат трудови визи за точно определен срок.

Официално професиите не се съобщават. В списъка през 2008 г. фигурираха над 150 професии. Сега от тях са останали около 15%. Значителното им намаляване през годините вероятно е за сметка на работниците от новоприетите страни от Източна Европа.

Сред областите с най-голяма криза на кадри и до днес са счетоводители, електротехници и специалисти по електроника, дърводелци, стъклари, инженери-информатици, работници в търговията и металообработването, технически ръководители на строежи, механотехници в строителството и земеделието, асансьорни техници и др. Списъците обаче се различават много според регионите.

За сметка на отварянето към работници извън ЕС, социалните права на мигрантите се затягат. Занапред те няма да имат право в първите три месеца на престоя си на базова медицинска застраховка, освен в случаи на спешност. Чужденците без документи и с отказано право на убежище вече ще ползват право на медицински грижи за 6 месеца, а не както досега за 12.

Правото за събиране на семействата остава непоклатимо, но ще се затегнат мерки срещу злоупотребите с него.

Всички незаконни миграционни лагери около големите градове ще бъдат евакуирани до края на годината. Ще бъдат построени 3 нови центрове за административно задържане. Процедурите за разглеждане на молбите за убежище ще бъдат ускорени и опростени. Ще се увеличи броят на френските сили в европейската гранична служба Фронтекс.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мениджърът на Хосеп Гуардиола - Хосеп Мария Оробит, обяви, че специалистът остава с "Манчестър Сити". Той добави, че никой от "Байерн" не е търсил клиента му. "Във футбола нищо не е сигурно - остави си все пак вратичка Оробит. - Говорих с Пеп само преди дни - миналата сряда. Всичко е същото - той се чувства добре в "Манчестър Сити"

С избирателни права във Великобритания разполага издирваният от Интерпол Пламен Галев. Името на дупнишкия мафиот фигурира в електоралните списъци в столицата Лондон, показа проверка на "България Днес" в тамошни публични справочници. В официалната информация е посочен и кварталът, където се води адресно регистриран Брат Галев

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.