Франция търси работници извън ЕС, реже социални права (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7778162 www.24chasa.bg
Премиерът Едуар Филип обявява мерките. СНИМКА: РОЙТЕРС

Париж обяви 20 мерки за контрол на миграцията, ще актуализира търсените професии до лятото

Френският премиер Едуар Филип обяви в сряда 20 мерки, които трябва да позволят на страната “да си върне контрола над имиграцията”. Президентът Еманюел Макрон, който е в Пекин, се възползва, че е на 9500 км разстояние, за да не направи изявление по въпроса.

“Аз поставих целта, правителството я изпълнява”, каза лаконично държавният глава. Според анализатори той избягва в момента да е в светлините на прожекторите след скандала с интервюто му в крайнодясното издание “Вальор Актюел”. Там обяви, че предпочита законни мигранти от Африка, пред незаконни български и украинска канали, с което разгневи София и Киев.

Един от основните моменти от предложените мерки е въвеждането на квоти за трудови имигранти извън ЕС. Броят на работните места ще бъде оповестен за първи път през лятото на 2020 г. и ще бъде актуализиран на всеки 12 месеца.

Франция има списък с т. нар. професии под напрежение - или такива, в които има най-голям дефицит на кадри, но той не е актуализиран от 2008 г. Сега това ще бъде направено съвместно със социалните партньори и териториалните общности. Трудовите мигранти ще бъдат наемани за точно определена работа и ще имат трудови визи за точно определен срок.

Официално професиите не се съобщават. В списъка през 2008 г. фигурираха над 150 професии. Сега от тях са останали около 15%. Значителното им намаляване през годините вероятно е за сметка на работниците от новоприетите страни от Източна Европа.

Сред областите с най-голяма криза на кадри и до днес са счетоводители, електротехници и специалисти по електроника, дърводелци, стъклари, инженери-информатици, работници в търговията и металообработването, технически ръководители на строежи, механотехници в строителството и земеделието, асансьорни техници и др. Списъците обаче се различават много според регионите.

За сметка на отварянето към работници извън ЕС, социалните права на мигрантите се затягат. Занапред те няма да имат право в първите три месеца на престоя си на базова медицинска застраховка, освен в случаи на спешност. Чужденците без документи и с отказано право на убежище вече ще ползват право на медицински грижи за 6 месеца, а не както досега за 12.

Правото за събиране на семействата остава непоклатимо, но ще се затегнат мерки срещу злоупотребите с него.

Всички незаконни миграционни лагери около големите градове ще бъдат евакуирани до края на годината. Ще бъдат построени 3 нови центрове за административно задържане. Процедурите за разглеждане на молбите за убежище ще бъдат ускорени и опростени. Ще се увеличи броят на френските сили в европейската гранична служба Фронтекс.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата