Депутатите ще гласуват до 10 пъти по-евтините такси за преводи в евро на Ева Майдел

https://www.24chasa.bg/novini/article/7787982 www.24chasa.bg
ЕВА МАЙДЕЛ

Приетото в Европейския парламент предложение на българския евродепутат Ева Майдел таксите за презгранични плащания в евро в ЕС и вътрешните плащания в лева да се изравнят беше одобрено и от Министерския съвет в сряда.

Следващата стъпка е промените, записани в Закона за платежните услуги и платежните системи, да се разгледат в Народното събрание.

Европейският парламент гласува новите правила през февруари, а регламентът ще влезе в сила на 15 декември тази година.

Така таксите за българите може да поевтинеят до 10 пъти. В България те са най-високи - между 30 и 50 лева, независимо от сумата на превода. С промените банките у нас и тези в страните извън Еврозоната ще трябва да ги приравнят с таксите за преводи в местна валута. В момента у нас те са около 2,50 лв. при големите банки.

Със законопроекта се забранява и на лица, които нямат лиценз да предоставят платежни услуги и да издават електронни пари, да твърдят, че го правят. При издаване на такъв лиценз обществото ще трябва да бъде уведомено. Дружествата за електронни пари пък ще са задължени да се отчитат пред БНБ за размера на собствения капитал. Увеличават се и глобите при извършени нарушения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мениджърът на Хосеп Гуардиола - Хосеп Мария Оробит, обяви, че специалистът остава с "Манчестър Сити". Той добави, че никой от "Байерн" не е търсил клиента му. "Във футбола нищо не е сигурно - остави си все пак вратичка Оробит. - Говорих с Пеп само преди дни - миналата сряда. Всичко е същото - той се чувства добре в "Манчестър Сити"

С избирателни права във Великобритания разполага издирваният от Интерпол Пламен Галев. Името на дупнишкия мафиот фигурира в електоралните списъци в столицата Лондон, показа проверка на "България Днес" в тамошни публични справочници. В официалната информация е посочен и кварталът, където се води адресно регистриран Брат Галев

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.