11 000 учени: Невиждано страдание чака Земята (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7812685 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Кризата с климата е заради свръхконсумация и охолство

Невиждано страдание очаква хората на Земята заради кризата с климата, ако не настъпи голяма промяна в глобалното общество. Това предупреждават над 11 000 учени от 153 държави, цитирани от в. “Гардиан”.

“За да осигурим устойчиво бъдеще, трябва да променим начина, по който живеем. Това изисква голяма трансформация на начина, по който нашето глобално общество функционира и взаимодейства с природните екосистеми”, отбелязват учените и подчертават, че няма време за губене. Според тях климатичната криза е тясно свързана с прекомерната консумация и охолството.

В резултат на човешката дейност има особено обезпокоителни тенденции за увеличаване на температурата, вдигане на морското равнище и екстремни метеорологични явления, смятат учените. Предупреждението им е публикувано в журнала “Био Сайънс” по повод 40 г. от първата световна конференция за климата, проведена в Женева през 1979 г. Заключенията се основават на събирана оттогава информация за консумацията на енергия, повърхностната температура, прираста на населението, обезлесяването, изследване на полярния лед, БВП и въглеродните емисии.

“Климатичната

криза се засилва

по-бързо от

очакванията

на повечето учени. Много по-сериозна е от предвижданото, заплашва природните екосистеми и съдбата на човечеството”, предупреждават учените. Според експертите са необходими

спешни промени

като спиране

на ръста на

населението,

изоставяне на изкопаемите горива, прекратяване на обезлесяването и намаляване на консумацията на месо.

Проф. Уилям Рипъл от Държавния университет в Орегон, водещ автор на декларацията, казва, че е бил принуден да инициира предупреждението заради засилващото се екстремно време, което самият той наблюдава. Ключовата цел на доклада е да се вземат под внимание “съществените признаци” за причините и последиците от екологичната катастрофа, а не само въглеродните емисии и покачването на температурата.

Статистиката сочи, че тазгодишният месец октомври е най-топлият в света, откакто европейската служба “Коперник” е започнала наблюденията си през 1981 г. Изминалият месец е 5-ият последователен, който подобрява или се доближава до рекордните стойности.

Октомври е с 0,69° по-топъл в сравнение със средните температури за периода 1981-2000 г., като надвишава с 0,01° температурата през октомври 2015 г. и с 1,2° тази от прединдустриалната епоха. Според данните

последните

4 години са

най-топлите,

регистрирани някога в света.

Малко преди предупреждението на учените Италия обяви, че става първата държава в света, която въвежда задължителни часове за климатичните промени в училищата. От септември всяка седмица учениците ще отделят по 1 час за изучаване на глобалното затопляне и възможностите за устойчиво развитие, съобщи италианският министър на образованието Лоренцо Фиорамонти. Предметите, включително география, математика и физика, ще се изучават от гледна точка на устойчивото развитие.

Кралица Елизабет II отказва дрехи от естествена кожа

Британската кралица вече няма да носи дрехи от естествена кожа, съобщи личната стилистка на Елизабет II Анджела Кели. Организацията за защита на животните PETA приветства промяната и заяви, че е време тя да направи следващата стъпка - шапките на кралските гвардейци вече да не са от мечешка кожа, а от луксозни синтетични заместители. Решението е ясен сигнал от монарха, че естествената кожа вече е демоде.

Торнадо отвя фабрика в Гърция, буря руши Западна Европа

Торнадо отвя складовете на цяла фабрика за зехтин в градчето Каламата, Южна Гърция. Вятърът отнесе и автомобили, паркирани в близост до завода. По чудо след стихията, ударила в понеделник, няма пострадали хора.

Същевременно бурята Амели, която вилнее в Западна Европа, уби две жени и разруши стотици домове във Франция, Испания и Италия.

В Южна Франция, близо до Ница, 71-годишна жена загина в градината си, погълната от кално свлачище.

Бурята удари също северното крайбрежие на Испания и района на остров Майорка, където живеят над 9000 българи. Там е и втората жертва. Жена беше убита от дърво, паднало върху нея, докато се разхожда.

Природната стихия Амели донесе проливни дъждове, които отнесоха мостове и подкопаха планински пътища. В големи райони по средиземноморското крайбрежие на Франция, Италия и Испания бурята нанесе големи материални щети. Има отнесени покриви и леки постройки. 16 хиляди домакинства в Южна Франция останаха без ток. На места скоростта на вятъра надхвърли 160 км/ч, което образува огромни вълни.

Тежко е положението и в Италия. Там реки излязоха от коритата си. Наводнени са множество улици.