Фабиола Джаноти повторно назначена за директор на ЦЕРН

https://www.24chasa.bg/novini/article/7827775 www.24chasa.bg

Фабиола Джаноти, първата жена генерален директор на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), беше повторно назначена на поста от Съвета на ЦЕРН, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"За първия срок от нейната работа Фабиола се превърна в жив пример за всички жени-учени. Много се радвам, че тя ще продължи своята работа и ще помогне на ЦЕРН в реализирането на следващите свръхважни проекти, като усъвършенстването на Големия адронен колайдер и в изпълнението на Европейската стратегия по изучаването на елементарните частици", заяви председателката на Съвета на ЦЕРН Урсула Баслер.

Фабиола Джаноти е специалист по физика на елементарните частици. Тя получи степен доктор по философия в университета в Милано, а през 1987 година започва работа в ЦЕРН.

През 1990 година Джаноти специализира в областта на течноаргонните калориметри - прибори за измерване на енергията на елементарните частици, които преминават през слой инертен газ. През 1992 година тя влиза в състава на новата група "Атлас", точно когато учените започват да проектират голям детектор за още непостроения Голям адронен колайдер.

Преди седем години тя и нейните колеги направиха главното откритие на последните години, като идентифицираха и измериха свойствата на Божията частица - Хигс бозона.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Археологическият сезон е на път да се провали. Причината е нарастващата пандемия, заради коронавирусът и извънредното положение, което е обявено в страната ни. "По-рано от края на май няма да има разкопки със сигурност. В момента няма никакви съвещания, не могат да се издадат нужните документи. Страхувам се

Посолството на Израел в България разпространи образователен клип, което показва начина за разпространение на Covid-19. Видеото демонстрира начинът, по който коронавирусът Covid-19 би могъл да зарази потенциално голям брой хора както и мерките, които може да вземе всеки, за да предотврати

Михаела Маринова е една от младите звезди на поп сцената. Тя изгря на музикалния небосклон с участието си в третия сезон на "Х фактор". Сред по-известните й песни са "Стъпка напред", "Не ти ли стига" и "Листата падат". Родена е на 7 май 1988 г. в София. Започва да пее в детска вокална група на 4 години