Стефан Данаилов има голяма метастаза в областта на белия дроб

https://www.24chasa.bg/novini/article/7848481 www.24chasa.bg

Той се лекува от дихателна недостатъчност и дишането му се подпомага отново с машина

Актьорът Стефан Данаилов, който лежи в реанимацията на ВМА с дихателна недостатъчност, която затруднява сърдечната и бъбречната дейност, отново има нужда от апаратно подпомагане на дишането му.

Заради това той е упоен и е в състояние, което лаиците наричат медикаментозна кома. В медицината такова понятие няма и е доста безвкусно да се използва.

Кома означава едно единствено нещо - клинична смърт, а съчетано с определението медикаментозна, означава клинична смърт, предизвикана с лекарства.

Реаниматорите много се дразнят от такова определение, защото те затова са реаниматори, защото връщат към живота, а не пращат хората в клинична смърт. Стефан Данаилов се лекува от дихателна недостатъчност заради залежаването му, след като си счупи крака през август.

Дихателната

недостатъчност

е много тежко,

но обратимо

състояние Големият проблем е онкологичното му заболяване. Вестник “Галерия” съобщи вчера, че в белия дроб на актьора има разсейки от рак. Това е вярно по принцип, но не съвсем точно, казват лекари, които познават здравословното му състояние от години.

Негови близки потвърдиха за проблемите с белите дробове, макар те също да наричат страданието му “рак”. Това не е нещо ново. Лекарите видяха проблема още при първото му приемане във ВМА.

При него е строго

забранено да се

влиза, защото

имунната му

система е много

отслабнала Най-невинен за здрав човек вирус може да го убие. Самият Стефан, докато все още бе комуникативен, бе помолил посещенията при него да се ограничат, научи “24 часа”. 

При един от кратките ни разговори племенницата му Росица Обрешкова помоли информацията за здравословното му състояние да го щади, доколкото е възможно, защото всяка спекулация се отразява на настроението му.

“Нужна му е

позитивна

нагласа.

Пожалете го!”, призова тя медиите.

Стефан Данаилов има голяма метастаза от лимфома, от който страда от 2013 г. Лимфомът е много коварно онкологично заболяване, което се изразява с поява на туморна маса в лимфните възли. При актьора преди 6 години засегнатият лимфен възел е в областта на корема, а днес има много голямо образувание в лимфен възел в областта на белия дроб, което също затруднява дишането.

Стандартното лечение на лимфом включва пълно унищожаване на имунната система на болния с цитостатици и след това рестартирането ѝ чрез растежен хормон или присаждане на гръбначномозъчни клетки.

Унищожаването

на имунната

система не е

безобидна

операция и

винаги има тежки последици. 

Ремисията при лечение на неходжкинов лимфом продължава години и болните се чувстват добре, но ракът стои загнезден и понякога се активира. Тоест лечението, освен тежко, е и несигурно.

Във финалния стадий ракът превръща цялата съединителна тъкан на болния в огромен тумор, а не, както при обичайните карциноми, да има разсейка в черния дроб и болните практически да умират от глад, защото увреденият черен дроб пречи на нормалния метаболизъм.

При лимфом най-честият финал е дихателна недостатъчност или преустановяване на перисталтиката на червата.

Мастера пушеше

над 2 кутии

цигари на ден,

а синът му Влади много искаше баща му да се откаже от този опасен навик, убеден, че това сериозно вреди на състоянието му. Младежът се прибра за два дни от САЩ, където учи медицина, за да се видят. После той често споменавал името му.

Двамата се срещнаха през юни, когато след няколко пропуснати сезона Данаилов отново се качи на сцената на Народния театър да изиграе кратка роля в пиесата “Актрисата”, където партнира на Аня Пенчева. Тогава излезе пред публиката на малък скутер, но на финала се изправи на крака.Макар и с малко подкрепа от приятели влезе прав на купона след премиерата, а това беше само преди 5 месеца... После трупата изигра спектатъла в няколко български града. 

Въпреки многото

болести на

старостта, от

които страда

любимият актьор - паркинсонизъм, ставни проблеми, счупена наскоро тазобедрена става и последвалата операция, високо кръвно налягане, пневмония, истинският му проблем си остава лимфомът.

Затова лекарите не са много големи оптимисти, а близките му и неговите ученици от НАТФИЗ се молят всекидневно за чудо. “24 часа” се присъединява към молитвите им.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мениджърът на Хосеп Гуардиола - Хосеп Мария Оробит, обяви, че специалистът остава с "Манчестър Сити". Той добави, че никой от "Байерн" не е търсил клиента му. "Във футбола нищо не е сигурно - остави си все пак вратичка Оробит. - Говорих с Пеп само преди дни - миналата сряда. Всичко е същото - той се чувства добре в "Манчестър Сити"

С избирателни права във Великобритания разполага издирваният от Интерпол Пламен Галев. Името на дупнишкия мафиот фигурира в електоралните списъци в столицата Лондон, показа проверка на "България Днес" в тамошни публични справочници. В официалната информация е посочен и кварталът, където се води адресно регистриран Брат Галев

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.