В Несебър си искат кмета с протест, зоват обаче да се паркира правилно (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7850205 www.24chasa.bg
НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ

Поради големия обществен интерес след областния управител на Бургас и шефката на общинската избирателна комисия пита ЦИК как да действат в понеделник, когато арестантът трябва да се закълне

В понеделник, когато арестантът кмет Николай Димитров трябва да се закълне, в Несебър ще има протест.

Инициативният комитет, който го издигнал за четвърти мандат, призова жителите на морската община пред залата в часа, обявен за тържествената церемония. Появи се дори призив да паркират правилно, за да не дразнят тези, които не участват в протеста.

Адвокатката на Димитров - Ина Лулчева, пък изпрати допълнение към молбата до Специализираната прокуратура с искане освен Николай Димитров да бъде пуснат на свобода, да бъде отменено и постановлението за привличането му като обвиняем. Аргументът ѝ е, че делото не е от компетентността на Специализираната прокуратура. Тя се позовава на решение на Koнcтитyциoнния cъд oт 2011 г., cпopeд което, дeлaтa зa избopни пpecтъплeния, включитeлнo организирани престъпни групи, ca извън oбxвaтa нa cпeциaлизиpaнитe cтpyктypи.

От обвинението още не са се произнесли по първото искане на Лулчева - мярката на арестувания или да бъде променена от задържане под стража, или да го конвоират за клетвата. Според прокурори полагането на клетва не е основание за промяна на мярката.

По казуса ЦИК във вторник прехвърли топката на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков да тълкува какво да прави с церемонията в Несебър. “Получих от ЦИК два реда, в които се казва, че са правоприлагащ орган, а не тълкувателен на законите, което е от компетенцията на съда”, обясни Чолаков. Поради големия обществен интерес по казуса, който е прецедент в България, областният питал ЦИК като юрист, въпреки че не било в задълженията му.

“Гражданите на Несебър се интересуват и имат правото да знаят какви са процедурите по отношение на избраните от тях управници. Но според закона моите правомощия свършват дотук - да свикам първото заседание на общинския съвет и да го закълна”, обясни Чолаков.

Председателят на общинската избирателна комисия в Несебър Силвия Димитрова също е питала ЦИК и чака отговор, тъй като законът не е уредил сходни хипотези.

Освен за арестувания кмет не е ясно как ще се процедира и за двамата избрани, но също задържани общински съветници - Георги Георгиев и Петър Хрусафов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България